Home » Jaunumi, Latvija » Dūklavs: Situācija piena nozarē pasliktinās, steidzami nepieciešams ES atbalsts

Dūklavs: Situācija piena nozarē pasliktinās, steidzami nepieciešams ES atbalsts

Latvija novērtē Eiropas Komisijas (EK) līdz šim īstenotos atbalsta pasākumus piena un cūkkopības nozarēm, taču situācijas uzlabošanai piena nozarē, jo īpaši attiecībā uz ražotāju ienākumu zuduma daļēju kompensēšanu, ar to nepietiek.

“Latvija kā nepieciešamu un tūlītēju pasākumu saskata tālāku mērķētu ES tiešu finansiālu atbalstu piena ražotājiem, jo situācija joprojām ir ļoti grūta. Kaut arī ES ir īstenojusi vairākus atbalsta pasākumus cietušajām nozarēm, taču ar to nav līdzēts. Kopumā ES tirgū uzlabojumi nav vērojami, piena ražošanā saglabājas pārprodukcija un cenas turpina pazemināties. Kopš embargo sākuma 2014. gada jūlija līdz 2016. gada maijam Latvijā piena iepirkuma cena ir samazinājusies par 38 procentiem, noslīdot zem 190 eiro par tonnu. Grūtības turpinās arī cūkkopības nozarē. Tāpēc mēs turpināsim uzturēt prasību par turpmāka tiešā finanšu atbalsta sniegšanu piena un cūkgaļas ražotājiem,” saka zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Jau vēstīts, ka otrdien intervijā Latvijas Radio, Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāra vietniece Rigonda Krieviņa norādīja, pēc tam, kad Krievija 2014.gada augustā ieviesa embargo ES ražotajiem pārtikas produktiem, lauksaimniecības nozarei tika nodarīti milzu zaudējumu.

Par piemēru Krieviņa minēja Latvijas piensaimniekus, kas līdz šim zaudējuši 104 miljonus eiro. Arī šobrīd tiem aizvien neklājas viegli – piena iepirkuma cena , kas ir 18 eiro centi par litru, ir krietni zem pašizmaksas.

Viņa norādīja, ka gadījumā, ja Krievija pagarinās noteikto pārtikas embargo, tad Latvijas lauksaimnieku zaudējumi var sasniegt 230 miljonus eiro. ZM aplēses liecina, ka lielāki zaudējumi būs piensaimniecībā, mazāki – apmēram 20 miljonu eiro apmērā – cūkkopības jomā.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs 27. un 28. jūnijā Luksemburgā piedalīsies kārtējā ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē, kurā turpinās uzstāt uz nepieciešamību ES sniegt tiešu finansiālo atbalstu grūtībās nonākušajām Latvijas piena ražošanas un cūkkopības nozarēm pēc Krievijas embargo ieviešanas.

Foto: Meredith Sprenger/ https://www.flickr.com/photos/msprenger2/ https://help.yahoo.com/kb/flickr/SLN25525.html?impressions=true
Atslēgas vārdi:

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress