Home » Eiropa, Jaunumi » ES cūkkopji meklē jaunus tirgus gaļas noietam

ES cūkkopji meklē jaunus tirgus gaļas noietam

Lai gan Eiropas Savienības (ES) valstīs cūkgaļas iepirkuma cena šogad nedaudz pakāpusies un līdz rudenim paredzama turpmāka situācijas uzlabošanās, cenas joprojām ir ļoti zemas, liekot visiem cūkkopjiem aktīvāk meklēt jaunus noieta tirgus.

Par to spriests Eiropas lauksaimnieku organizācijas «Copa-Cogeca» un Eiropas Komisijas darba grupā, kurā kā eksperte no Latvijas piedalījās Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāve Dzintra Lejniece.

Darba grupā secināts, ka tirgū cūkgaļas cenas nedaudz pakāpušās, tomēr ne pietiekami, lai segtu zaudējumus pēc Krievijas embargo ieviešanas, turklāt ekstremāli zemas cenas ir arī visos eksporta tirgos.

Nozares dati liecinot, ka visām cūkgaļas kategorijām cena salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu samazinājusies par aptuveni 13%. Patlaban vidējā cūkgaļas cena ir aptuveni 124,5 eiro par 100 kilogramiem, kas ir vēsturiski zemākā cena pēdējo 11 gadu laikā. Sivēnu cena samazinājās par aptuveni 6% un ir apmēram 40 eiro par sivēnu.

Zemākās cenas ir Beļģijā, Rumānijā un Nīderlandē, augstākās – Lielbritānijā, Zviedrijā un Maltā.

Vienlaikus tiek prognozēts, ka cūkgaļai cena šī gada trešajā ceturksnī ES pieaugs līdz 143 eiro par 100 kilogramiem un pēc tam samazināsies. Kā pozitīvs fakts tiek minētas apstāklis, ka samazinājušās arī lopbarības izmaksas.

Cūku populācija ES ir aptuveni 150 miljoni, no tām aptuveni 12,5 miljoni ir sivēnmātes. Pērn salīdzinājumā ar 2014.gadu cūku skaits pieauga par aptuveni 0,4%, taču pērn decembrī atnešanās samazinājās par aptuveni 6%, un kopumā sivēnmāšu skaits sarucis par aptuveni 2%.

Tā kā situācija cūkgaļas nozarē joprojām ir sarežģīta, «Copa-Cogeca» darba grupā pieņemts lēmums deleģēt cūkgaļas darba grupas priekšsēdētāju Antonio Tavaresu sociālā dialoga sēdē EK ziņot par to un rosināt EK rīkoties. Konkrēti, akcentējot nepieciešamību atgūt piekļuvi Krievijas tirgum, kas ir vienīgais noieta tirgus tādiem produktiem kā speķis un cūku iekšējie tauki. Tāpat EK, meklējot alternatīvus tirgus, jānodrošina tirdzniecības šķēršļu novēršana, lai EK ražotāji tajos var līdzvērtīgi konkurēt, secināts darba grupā.

Kā ziņots, Latvijā 2016.gada sākumā reģistrētas 327 700 cūkas, šā gada aprīlī šis rādītājs bija 306 083. Gadā vidēji tiek saražots 37 000 tonnu cūkgaļas, tajā skaitā 11 000 tonnu eksportam. Lauksaimniecības produkcijas struktūrā cūkgaļas sektors ieņem 6%.

Vidēji Latvijas iedzīvotājs gada laikā patērē aptuveni 20 kilogramus cūkgaļas. Latvija gadā spēj nodrošināt 65% no vietējam patēriņam nepieciešamā svaigās cūkgaļas apjoma, vēl 20% no saražotā tiek eksportēti galvenokārt uz Igauniju, Poliju un Lietuvu.

Foto: Liquid emulsion/ https://www.flickr.com/photos/hoobandmoonar/ https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/
Atslēgas vārdi: ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress