Home » Jaunumi, Latvija » Krievijas inspektori nav konstatējuši pārkāpumus Latvijas dzīvnieku barības ražotnēs

Krievijas inspektori nav konstatējuši pārkāpumus Latvijas dzīvnieku barības ražotnēs

PV

Krievijas federālā veterinārā un fitosanitārā uzraudzības dienesta “Rosseļhoznadzor” inspektori nav konstatējuši nekādus pārkāpumus Latvijas dzīvnieku barības ražotnēs, šorīt LTV raidījumam “Rīta panorāma” sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis.

“Šī inspektoru grupa pārbaudīja divas ražotnes, sojas spraukņu tranzītu Rīgas ostā, kā arī zinātnisko institūtu “Bior” un sarunās pēc inspekcijas paziņoja, ka nekādi pārkāpumi nav konstatēti,” sacīja Balodis.

Savukārt otra inspektoru grupa, kas pārbaudīja zivrūpniecības uzņēmumus, PVD nav sniegusi nekādu informāciju par inspekcijas rezultātiem.

“Parādījām visas izmaiņas uzņēmumos, kas gada laikā ir veiktas, taču inspektori bija mazrunīgi un ar informāciju nedalījās. Nav iespējams prognozēt, kad Krievijā būs zināmi inspekcijas rezultāti, taču pastāv cerība, ka kādas izmaiņas tiek veiktas. Nezinu, vai Krievijai būtu jēga tērēt naudu šādai inspektoru vizītei tikai ķeksīša dēļ,” sacīja Balodis.

Kā ziņots, 1.jūlijā noslēdzās 27.jūnijā sāktā Krievijas federālā veterinārā un fitosanitārā uzraudzības dienesta “Rosseļhoznadzor” inspektoru vizīte Latvijā, kuras laikā divas inspektoru grupas pārbaudīja Latvijas zvejas produktu, kā arī dzīvnieku barības ražotājus, kuriem ir attiecīgais tirdzniecības sertifikāts ar Krieviju.

Kā informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere, viena inspektoru grupa apmeklēja piecus Latvijas zvejas apstrādes uzņēmumus – SIA “Karavela”, SIA “Baņķis”, SIA “Unda”, SIA “Sabiedrība IMS” un SIA “Gamma A” -, lai pārliecinātos par to atbilstību Eirāzijas Ekonomiskās savienības valstu, tostarp Krievijas, prasībām.

Uzņēmumos pārbaudīta paškontroles sistēma un tās ietvaros veiktie laboratoriskie izmeklējumi, novērtēta uzņēmumu atbilstība higiēnas prasībām, pārbaudīta izsekojamība un iespējamie piesārņojuma riski, kā arī citi aspekti.

Otra inspektoru grupa apmeklēja divus dzīvnieku barības apritē iesaistītos uzņēmumus – SIA “Riagro” un SIA “Rīgas kombinētās lopbarības rūpnīca”. Inspektori pārbaudīja, kā tiek veikta augu izcelsmes barības valsts uzraudzība un laboratoriskie izmeklējumi, kādas ir laboratorisko izmeklējumu iespējas zinātniskajā institūtā “Bior” un augu karantīnas laboratorijā, kā arī pārbaudīja barības sertifikāciju un augu karantīnas prasību ievērošanu, izsniedzot fitosanitāro sertifikātu.

Nav izslēgta iespēja, ka gadījumā, ja inspekcijas slēdziens būs pozitīvs, varētu tikt atsāktas sarunas par Latvijas zvejas produktu eksportu uz Krieviju, cer amatpersonas.

Kā ziņots, iepriekšējā Krievijas inspektoru vizīte Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumos notika pērn maijā. Pēc tam inspektori pieprasīja papildu datus no PVD, kas arī tika sniegti, taču 2015.gada 4.jūnijā tika noteikts zivju produkcijas importa aizliegums, skaidrojot šo lēmumu ar pārkāpumiem, kas konstatēti Krievijas pārtikas uzraudzības inspekciju laikā Latvijas uzņēmumos.

Vēlāk pēc vairākkārtējām abu pušu pārrunām tika pieļauts, ka Latvijas zvejas produktus uz Krieviju varētu eksportēt pēc atkārtotām pārbaudēm.

Uz svaigajām, saldētajām un atdzesētajām zivīm no Latvijas un Igaunijas jau tāpat attiecas importa aizliegums, ko Krievija 2014.gada augustā noteica Eiropas Savienības (ES) pārtikas precēm, reaģējot uz Rietumu sankcijām, kas tika vērstas pret Maskavu pēc iebrukuma Ukrainā. Uz zivju konserviem šis aizliegums netika attiecināts.

Foto: Publicitātes

Atslēgas vārdi:

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress