Home » Baltija, Jaunumi, Latvija » Pārtikas cenu atšķirība Lietuvā un Latvijā turpina palielināties

Pārtikas cenu atšķirība Lietuvā un Latvijā turpina palielināties

Latvijā vēl joprojām lielu pārtikas tirgus daļu aizņem Lietuvā ražotā pārtika, bet tam ir arī objektīvs pamatojums, jo liela daļa pārtikas produktu arī Lietuvas veikalos ir lētāki kā Latvijā, skaidro Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs (LTVC).
Piemēram, piens ar 3,5% tauku saturu Rīgā maksā 0,86 eiro par litru, bet Viļņā – 0,82, broilera kilograms Rīgā maksā 2,74 eiro, Viļņā – 2,54 eiro, cukura kilograms papīra iepakojumā Rīgā maksā 1,15 eiro, bet Viļņā – 0,87 eiro.

“Dažiem produktiem Latvijā ir pamats būt dārgākiem, neskatoties uz to, ka abās valstīs ir vienāds PVN pārtikai. Agrie dārzeņi un ogas klimatisko apstākļu dēļ Lietuvā būs lētāki, jo tur tomēr ir siltāks. Tāpat arī karpas Lietuvā līdz normālam tirgus svaram dīķos var izaudzēt divos gados, mums lielākoties tam vajag trīs gadus. Piena produkti un šokolāde Lietuvā ir lētāki tāpēc, ka tur piena pārstrādes un šokolādes/konditorejas nozares ir spēcīgāk attīstītas nekā Latvijā,” atzīst LTVC vadītāja Ingūna Gulbe.

Tāpat viņa norāda, ka Lietuvā pārtikas cenas uz leju spiež arī konkurence ar kaimiņvalstu Polijas un Baltkrievijas ražojumiem. “Polijā lielai daļai pārtikas produktu PVN ir 5% un ļoti liela savstarpējā konkurence, savukārt Baltkrievijas ražotāji strādā pilnīgi citādos apstākļos,” atzīst Gulbe.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress