Home » Baltija, Igaunija, Jaunumi, Latvija, Lietuva » Pētījums: Igaunijā ārstu darba alga ir lielāka nekā Lietuvā un Latvijā

Pētījums: Igaunijā ārstu darba alga ir lielāka nekā Lietuvā un Latvijā

Veselības aprūpes darbinieku atalgojums pēdējo gadu laikā ir pieaudzis visās trīs Baltijas valstīs, tomēr Igaunijā tas joprojām ir krietni lielāks nekā Latvijā un Lietuvā, liecina jaunākais pētījums par veselības aprūpes sektoru visās trīs Baltijas valstīs, kurās aplūkotas izmaiņas 2004.-2014.gadā.

2014.gadā Igaunijā ārsta vidējā alga bija 1944 eiro mēnesī, Lietuvā tā bija 1197 eiro mēnesī, bet Latvijā – 1097 eiro mēnesī. Vidējā ārsta alga Igaunijā bija divreiz lielāka nekā valstī vidējā bruto mēnešalga, Lietuvā tā bija 1,7 reizes lielāka, bet Latvijā ārsti saņēma vidēji 1,4 reizes vairāk nekā strādājošie valstī vidēji. Medmāsu vidējā alga Igaunijā un Lietuvā veidoja 50% no ārstu darba samaksas valstī. Tikai Igaunijā medmāsu vidējā darba samaksa pārsniedz vidējo algu valstī.

Veselības budžeta izdevumi uz vienu iedzīvotāju arī būtiski lielāki bija Igaunijā, kur šis rādītājs sasniedza 930 eiro, bet Lietuvā tas bija 780 eiro un Latvijā – 650 eiro. Tomēr veselības budžeta attiecība pret iekšzemes kopproduktu (IKP) visās trīs valstīs bija līdzīga, proti, Igaunijā veselības budžets veidoja 6,1% no IKP, Latvijā tas bija 5,5% no IKP, bet Lietuvā – 6,3%.

«Veselība Baltijas valstīs 2014» ir 23. tāda veida izdevums.

Foto: Latvijas armija/ https://www.flickr.com/photos/latvijas_armija/ https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/
Atslēgas vārdi: , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress