Home » Eiropa, Jaunumi, Latvija » Rigvir saņem Eiropas Komisijas grantu medikamenta komercializācijai ES tirgū

Rigvir saņem Eiropas Komisijas grantu medikamenta komercializācijai ES tirgū

Rigvir holdinga uzņēmums SIA Latima ir ieguvis Eiropas Komisijas programmas Horizon 2020 grantu pretvēža medikamenta Rigvir komercializācijai Eiropas Savienības tirgū.

Kārlis Urbāns, Rigvir holdinga finanšu direktors, komentē: «Šobrīd šis medikaments ir reģistrēts 3 pasaules valstīs, savukārt pārējiem pacientiem viroterapija ar Rigvir ir pieejama ar medicīnas tūrisma palīdzību. Cerams, ka ar šī granta palīdzību Rigvir kļūs maksimāli plaši pieejams vēža pacientiem visā Eiropā.»

Horizon 2020 ir visu laiku vērienīgākā Eiropas Komisijas pētniecības un inovācijas programma, kuras budžets sasniedz 80 miljardus eiro septiņiem gadiem. SIA Latima finansējumu ir ieguvusi apakšprogrammā Atbalsts biotehnoloģijām, lai veicinātu jaunu produktu noietu Eiropas tirgū. Šo programmu administrē Eiropas Komisija Briselē un to var izmantot dalībnieki no visas Eiropas Savienības. Līdz šim tikai 5, bet 2016. gadā tikai 2 Latvijas uzņēmumiem ir izdevies saņemt finansiālu atbalstu Horizon 2020 ietvaros.

Rigvir holdings apvieno uzņēmumu grupu, kuras darbība ir vērsta uz Latvijā izstrādāto vēža zāļu Rigvir ražošanu un attīstību pasaules tirgos. Rigvir ir viens no ievērojamākajiem Latvijas zinātnes sasniegumiem onkoloģijas jomā. Šīs zāles ir reģistrētas melanomas ārstēšanai, bet klīniskajā praksē plaši tiek izmantotas arī vairāku citu ļaundabīgu audzēju ārstēšanā. Kopš 2011. gada Rigvir ir pilnībā kompensēts Latvijas iedzīvotājiem ar diagnozi ļaundabīga ādas melanoma, bet 2015. gadā Rigvir tika iekļauts Nacionālā veselības dienesta apstiprinātajās klīniskajās vadlīnijās. Pēdējā gada laikā Rigvir ir reģistrēts arī Gruzijā un Armēnijā.

Savukārt pacienti no valstīm, kurās šis medikaments vēl nav reģistrēts, viroterapiju ar Rigvir var saņemt Latvijā. Šobrīd viroterapiju ar Rigvir jau ir saņēmuši vēža pacienti no vairāk nekā 50 valstīm.

Foto: Dave Clark/ https://www.flickr.com/photos/fotobydave/ https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress