Home » Baltija, Jaunumi, Latvija » Elektroenerģijas cena pakāpusies

Elektroenerģijas cena pakāpusies

Pagājušajā nedēļā vidējā elektroenerģijas cena Latvijā un Lietuvā bija 32,38 eiro/MWh jeb par 3% vairāk nekā abās valstīs novērots nedēļu iepriekš, informē AS Latvenergo.

Nelielo cenu kāpumu lielākoties noteica augstāks elektroenerģijas cenu līmenis kaimiņvalstīs. Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, netika novērotas būtiskas izmaiņas tirgus bilances un ārējo starpsavienojumu apstākļos.

Nozīmīgu lomu elektroenerģijas cenu stabilizācijā joprojām ieņēma Rīgas termoelektrostacijas, kas ar savu izstrādi spēja ierobežot elektroenerģijas cenu pīķus. Kopumā elektroenerģijas cena Latvijā pagājušonedēļ svārstījās no 21,52 eiro/MWh līdz 44,78 eiro/MWh.

Igaunijā vidējā tirgus cena pagājušonedēļ pieauga par 7 % un sasniedza 32,26 eiro/MWh, un kopumā nedēļas laikā cenas Igaunijā svārstījās no 21,52 eiro/MWh līdz 44,78 eiro/MWh. Igaunijas tirgus apstākļus turpināja noteikt elektroenerģijas tirgus apstākļi Somijā, stabili darbojoties Estlink starpsavienojumam. Līdz ar stabilu darbību Baltijas pārējos starpsavienojumos satuvinājās arī Baltijas valstu elektroenerģijas cenu līmenis – Latvijā un Igaunijā cenas bija vienādas 93 % no kopējā stundu skaita, un cenas Latvijā bija vidēji tikai par 0,12 eiro/MWh augstākas nekā Igaunijā.

Pagājušās nedēļas laikā Baltijā elektrostacijas saražoja 73 % no Baltijā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva – 79 % no kopējā patēriņa. Latvija importēja 43 % no kopējā patēriņa, bet Igaunija saražoja par 57 % vairāk elektroenerģijas nekā patērēja.

Atslēgas vārdi:

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress