Home » Jaunumi, Latvija » Janvārī mazumtirdzniecības apgrozījums sarūk

Janvārī mazumtirdzniecības apgrozījums sarūk

Turpinoties ierobežojumiem, situācija mazumtirdzniecības nozarē pasliktinās. Šī gada janvārī mazumtirdzniecības apgrozījums saruka par 10,4%, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri (neizlīdzināti dati salīdzināmajās cenās).

Visstraujāk janvārī saruka nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums – par 1/4. Gada griezumā saruka gandrīz visu nepārtikas preču tirdzniecības apgrozījums. Tas ir skaidrojams ar aizliegumu darboties lielākai daļai nepārtikas preču tirdzniecības vietu.

Līdzīgi kā iepriekšējā mēnesī, visstraujākais sarukums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 64%). Saruka arī grāmatu, avīžu, kancelejas piederumu, audio un video ierakstu mazumtirdzniecība (par 44%) un pulksteņu, juvelierizstrādājumu mazumtirdzniecība (par 56%).

Līdz ar visu publisko pasākumu atcelšanu un aizliegšanu un kultūrvietu un izstāžu vietu darbību pārtraukšanu, sarukums turpinājās arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču kategorijā (par 29%). Saruka arī sporta preču un spēļu tirdzniecība.

Janvārī mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga mājsaimniecības elektropreču tirdzniecībā (par 19%). Nedaudz pieauga arī ziedu, augu, sēklu, mēslošanas līdzekļu, istabas dzīvnieku un to barības mazumtirdzniecība.

Sadalījumā pa tirdzniecības vietām, visstraujāk saruka mazumtirdzniecība lietotu preču veikalos (par 90%) un mazumtirdzniecība stendos un tirgos (par 23%). Janvārī nedaudz pieauga (par 7%) tirdzniecība interneta veikalos, kas ir atļauta arī ierobežojumu laikā. Tomēr, iedzīvotāju paradumi iepirkties internetā tik strauji nemainās un nav vērojams straujš attālinātas iepirkšanās pieaugums.

Nedaudz saruka arī pārtikas preču mazumtirdzniecība, kas 2021. gada janvārī bija par 0,4% zemāka nekā 2020.gada janvārī.

Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums aizvien ir pozitīvs un janvārī tas bija par 11,8% augstāks nekā 2020. gada janvārī. To var daļēji skaidrot ar ierobežojumiem ceļojumiem uz ārzemēm.

Turpmākā situāciju nozarē joprojām ir nenoteikta un atkarīga no tā, cik veiksmīgi izdosies ierobežot Covid-19 vīrusa izplatību un attiecīgi, cik ilgi vēl būs spēkā tirdzniecības ierobežojumi, kas īpaši smagi skar nepārtikas preču tirdzniecību. Pašlaik ārkārtējā situācija ir pagarināta līdz šī gada 6.aprīlim. Sākot ar 8. februāri, atsevišķas tirdzniecības vietas ir tiesīgas darboties bez preču grupu ierobežojumiem. Tomēr lielākā daļa nepārtikas veikalu joprojām ir slēgti. Ja pēc pirmā Covid-19 pandēmijas viļņa mazumtirdzniecības nozares uzņēmēju noskaņojumā bija vērojamas pozitīvas iezīmes, tad tagad uzņēmēju noskaņojuma rādītāji kļuvuši pesimistiskāki, īpaši vērtējot uzņēmumu darbības aktivitātes pēdējos 3 mēnešos, kā arī vērtējot uzņēmumu turpmāko darbību. Šādos apstākļos svarīgs ir valsts sniegtais atbalsts uzņēmumiem un uzņēmēju pašu spēja pielāgoties esošajai situācijai.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress