Home » Jaunumi, Latvija » Koka kopņu konstrukcijas vai jumta spāres – kā izvēlēties labāko?

Koka kopņu konstrukcijas vai jumta spāres – kā izvēlēties labāko?

Plānojot mājas būvniecību vai rekonstrukciju, viens no svarīgākajiem lēmumiem ir jumta konstrukcija. Šajā gadījumā izvēloties starp tradicionālo risinājumu, izmantojot sijas un spāres, vai rūpnieciski ražotās koka kopnes.

Jumta spāru konstrukcijas

Horizontālās nesošās sijas tiek izmantotas, lai balstītu spāres. Tomēr montāžas ātruma ziņā jumta spāru konstrukcijas nav tik izdevīgas. Ja pieredzējuši strādnieki jumta kopnes spēj uzstādīt vidēji vienas līdz divu dienu laikā, tad spāres vairums gadījumu mēdz aizņemt pat vairāk nekā nedēļu, lai tiktu pilnībā uzstādītas.

Jumta koka kopnes

Koka kopnes ir iepriekš rūpnieciski sagatavotas jumta konstrukcijas. Kopnes var balstīties tikai uz ārsienām vai arī uz papildus iekšējām nesošajām sienām.

Jumta konstrukcija sastāv no vairākām kopnēm, kas simetriski izvietotas nosedzot ēku no viena gala līdz otram. Atšķirībā no jumta spāru konstrukcijām, kuras tiek liktas kopā uz vietas objektā, kopnes tiek izgatavotas rūpnīcā un piegādātas būvobjektā gatavas uzstādīšanai.

Ja ir vēlme ekonomēt, spāru konstrukcijas nebūs risinājums

Iemesls, kāpēc mūsdienās vairs neredzam tik daudz jumta spāru konstrukciju risinājumus, slēpjas izmaksās. Lai samazinātu izmaksas ļoti lielā daļā būvniecības projektu tiek izmantotas jumta koka kopnes. Kopnes netiek ražotas masīvas, bet tajā pat laikā izturības ziņā ir līdzvērtīgas spārēm.

Tomēr priekšroku spāru konstrukcijām ieteicams dot gadījumos, kad nepieciešams realizēt kādu mazāku projektu. Piemēram, ja vēlaties nedaudz palielināt dzīvojamo platību un veidot mājai piebūvi, koka kopņu projekta izveidei nav nepieciešamības. Tieši tas pats attiecas uz nelielām garāžām.

Ja vēl joprojām šķiet, ka atšķirības starp koka kopnēm un spāru konstrukcijām nav nekādas, piedāvājam paraudzīties uz galvenajām atšķirībām, kas palīdzēs noteikt, kurš no jumta risinājumiem būs vislabāk piemērots tieši jūsu projektam.

Jumta spāru konstrukcijas:

  • Darbietilpīga montāža. Konstrukcijas tiek uzmērītas, zāģētas un montētas uz vietas būvlaukumā;
  • Spāres vislabāk izmantojamas mazos būvniecības projektos;
  • Objektam, kurā izmantotas jumta spāres, nepieciešamas nesošās sienas;
  • Iespējams uz vietas pielāgot katru spāri atsevišķi.

Koka jumtu kopņu konstrukcijas:

  • Kvalitāte. Kopņu projektēšana notiek izmantojot specifisku programmatūru, kā arī kopņu konstruktīvo elementu zāģēšana notiek automatizēti, izslēdzot cilvēciskās kļūdas faktoru.Kopnes tiek izgatavotas un uzglabātas ražotnē kur kokmateriāli netiek pakļauti nelabvēlīgu laik apstākļu ietekmei;
  • Objektam nav obligāti nepieciešamas nesošās starpsienas, jeb sijas ar laidumu zem 6m, kā tas būtu tradicionālajā siju un spāru risinājumā, nodrošinot ievērojamu ekonomiju uz minēto konstrukciju izbūvi.
  • Neierobežotas sākotnējā plānojuma, kā arī vēlākās pārplānošanas iespējas. (Tā kā ēku iespējams plānot arī bez nesošajām starpsienām, tad telpu platība un konfigurācija nav ierobežota, kā arī būves ekspluatācijas laikā, ja rodas nepieciešamība pēc telpu pārplānošanas vai pārbūves.
  • Kopņu uzstādīšana ir daudz vienkāršāka. (Kopnes tiek ražotas individuāli katram individuālajam projektam un objektā nepieciešama tikai to uzstādīšana atbilstoši klātpievienotajam plānam. Šī iemesla dēļ kopnes ir populāras ne tikai profesionāļu vidū bet arī starp tiem kas vēlas paši veikt uzstādīšanas darbus, jo tai nav nepieciešamas specifiskas zināšanas.
  • Montāžas process aizņem krietni mazāk laika (Vidējas privātmājas kopņu montāža aizņem 1 – 2 dienas, atkarībā no jumta konfigurācijas. Tas ne tikai ietaupa uz darbaspēka izmaksām būvobjektā, bet ir īpaši nozīmīgi rekonstrukcijas gadījumā, kad nepieciešams pēc iespējas ātrāka jumta seguma nomaiņa, nepieļaujot telpu salīšanu.

FREIMANS, vadošais jumta kopņu ražotājs Latvijā
Tālruņi: 29482103, 25560167
E-pasts: info@freimans.com

Publicitātes materiāls

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress