Home » Jaunumi, Krievija » EM: Latvijas dzīvo cūku importa aizliegums Krievijā ir nepamatots

EM: Latvijas dzīvo cūku importa aizliegums Krievijā ir nepamatots

Neskatoties uz augstu amatpersonu sarunām dažādos forumos Eiropas Komisijā un atsevišķās ES dalībvalstīs, skaidrojot situāciju un piedāvājot risinājumus norādītajiem pārkāpumiem, Krievijas Federācija tomēr no šodienas ieviesusi īslaicīgu dzīvo liellopu, mazo atgremotāju, kā arī dzīvo cūku importa no visām ES dalībvalstīm aizliegumu.

„Ekonomikas ministrija pauž nožēlu un neizpratni par šādu Krievijas lēmumu. Krievija nav ņēmusi vērā ne to, ka Šmalenbergas vīruss, kas tiek minēts kā viens no pamatojumiem, Latvijā nav konstatēts, ne to, ka nepilnības dokumentācijā konstatētas tikai atsevišķu ES dalībvalstu atsevišķos darījumos. Neiedziļinoties situācijā un neanalizējot ekonomisko sadarbību ar katru dalībvalsti, Krievija pieņēmusi lēmumu par importa aizliegumu ar 20.martu no visām ES dalībvalstīm. Ņemot vērā Krievijas norādītos pārkāpumus, kas 97% gadījumu nemaz neattiecas uz dzīvo lopu importu, ir pamatotas bažas, ka šādu ierobežojumu noteikšana patiesībā ir mēģinājums īstenot pašmāju cūku audzētāju interešu aizsardzību,” uzsver ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, uzsverot, ka Latvija turpinās aktīvu darbu, lai iespējami ātrāk tiktu atcelti ierobežojumi vai mainīti to nesacījumi, neattiecinot uz visām ES dalībvalstīm.

Jau iepriekš Krievijas lauksaimnieki ir pauduši bažas par gaidāmo konkurences saasināšanos pēc Krievijas kļūšanas par Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) dalībvalsti. Visticamāk, šāda Krievijas politika tiek īstenota, lai palīdzētu pašmāju cūku audzētājiem pielāgoties jaunajiem apstākļiem, jo pēc pievienošanās PTO ievedmuita dzīvo cūku importam Krievijai būs jāsamazina no 40% līdz 5%.

Cūku importa aizliegumu Krievija pamato ar infekciozā Šmalenberga vīrusa izplatības ES risku, nepietiekamas veterinārās kontroles un dzīvnieku veterinārās sertifikācijas nodrošināšanu un ES uzņēmēju pārkāpumiem importa/eksporta dokumentācijas aizpildīšanā. Attiecībā uz Latvijas uzņēmējiem šādi pārkāpumi nav konstatēti un par Latvijas cūku eksportu 2011. un 2012.gadā nav bijis neviena aizrādījuma.

Šmalenbergas vīrusa izplatība konstatēta liellopiem, aitām un kazām, ko Latvijas lauksaimnieki uz Krieviju neeksportē. Krievijas lēmums attiecas uz Latvijas cūku audzētājiem, taču cūkas ar minēto vīrusu neslimo. Dzīvu cūku eksports no Latvijas uz Krieviju 2011.gadā veidoja 19,9 miljonus eiro jeb 77% no kopējā dzīvo cūku eksporta apjoma.

Tāpēc Latvija uzskata, ka šāda apmēra dzīvu cūku importa aizliegumu visām ES dalībvalstīm nav adekvāta Krievijas reakcija. Tāpat šāda Krievijas rīcība ir nesamērīga, nepamatota un arī pretrunā tās iestāšanās saistībām PTO, kas Krievijai būs saistošas pēc to ratifikācijas.

Latvijas atbildīgās institūcijas turpinās dialogu gan ar Eiropas Komisiju, gan nepieciešamības gadījumā ar Krieviju, lai šis aizliegums tiktu pēc iespējas drīzākā laikā atcelts.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress