Home » Jaunumi, Latvija » Apstrādes rūpniecībā ražotāju cenas vietējā tirgū aug; eksportā – sarūk

Apstrādes rūpniecībā ražotāju cenas vietējā tirgū aug; eksportā – sarūk

Kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas apstrādes rūpniecībā šī gada martā, salīdzinot ar 2011.gada martu, ir pieaudzis par 1,5%.

Pēc straujā ražotāju cenu pieauguma 2010.gadā un 2011.gada pirmajā pusē, turpmākajos mēnešos ražotāju cenu izmaiņas kopumā bija mērenas. Savukārt šī gada pirmajos mēnešos iezīmējas atšķirīgas tendences ražotāju cenu izmaiņām eksportā un vietējā tirgū realizētajai produkcijai.

Pakāpeniski augot pieprasījumam iekšējā tirgū, aug arī ražotāju cenas – šī gada martā, salīdzinot ar 2011.gada martu, cenas ir kāpušas par 3,1%. Gada laikā vietējā tirgū realizētajai produkcijai būtiski ražotāju cenas ir augušas nemetālisko minerālu ražošanā (par 9,8%), metālizstrādājumu ražošanā (par 4,3%) un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 3,7%). Kā nozīmīgs ir vērtējams arī ražotāju cenu kāpums pārtikas ražošanā, kur šī gada martā ražotāju cenas bija par 2,8% augstākas nekā gadu iepriekš.

Savukārt ražotāju cenas eksportētajai produkcijai lielā mērā nosaka kopējā pieprasījuma pavājināšanās mūsu galvenajos noieta tirgos – Eiropas Savienības valstīs. Šī gada martā, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada martu, apstrādes rūpniecības ražotāju cenas eksportētajai produkcijai praktiski nav mainījušās (pieaugums par 0,3%). Apstrādes rūpniecības apakšnozarēs ražotāju cenu tendences ir atšķirīgas. Gada laikā cenas ir samazinājušās ķīmiskajā rūpniecībā, dzērienu ražošanā, kā arī vienā no svarīgākajām Latvijas eksporta nozarēm – kokapstrādē. Savukārt ražotāju cenas salīdzinoši strauji ir augušas pārtikas rūpniecībā, vieglajā rūpniecībā, kā arī mašīnu un iekārtu ražošanā.

Turpmākā apstrādes rūpniecības ražotāju cenu dinamika būs cieši saistīta ar pieprasījuma izmaiņām vietējā un ārējos tirgos, kā arī ar cenu tendencēm pasaulē pārtikai, naftas produktiem un izejvielām.

 

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress