Home » D-Amerika, Jaunumi, Latvija » Ārlietu ministrs dosies vizītē uz Brazīliju

Ārlietu ministrs dosies vizītē uz Brazīliju

11.aprīlī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Brazīlijas vēstnieci Latvijā Ledu Kamargo (Leda Kamargo). Tikšanās notika pirms ministra vizītes Brazīlijā no 12 līdz 17.aprīlim, kuras mērķis ir dalība atvērtas pārvaldības partnerības (Open Government Partnership) otrajā samitā Braziljā, kā arī divpusējas tikšanās ar Brazīlijas amatpersonām.

Vizītes laikā Brazīlijā ārlietu ministrs vērsīs uzmanību uz prioritārām jomām Latvijas un Brazīlijas sadarbībā. Ārlietu ministram E.Rinkēvičam plānota vizīte Riodežaneiro un Kurtibā, lai stiprinātu sadarbību ostu un loģistikas sektorā, informācijas tehnoloģiju jomā, kā arī pārrunātu studentu apmaiņas iespējas, kultūras sadarbību un tiktos ar latviešu kopienu. Īpaši aktuāls jautājums sarunās ar Brazīlijas amatpersonām ir ES – Brazīlijas vīzu atcelšanas līguma parasto pasu turētājiem ratifikācija Brazīlijas Kongresā un Senātā, lai Latvijas pilsoņi tūrisma un biznesa nolūkos varētu ieceļot Brazīlijā bez vīzas. Latvija ir ieinteresēta ekonomisko attiecību intensificēšanā un investīciju piesaistē no Brazīlijas, kā arī Latvijas tehnoloģiju izmantošanā Brazīlijā. Par perspektīvām sadarbības jomām uzskatām tranzītu&loģistiku, IT sektoru, mašīnbūvi un metālapstrādi, ķīmisko rūpniecību, kokrūpniecību un tūrismu.

Vizītes noslēgumā ministrs piedalīsies otrajā atvērtas pārvaldības partnerības samitā, kas notiks 17. un 18.aprīlī Brazīlijas galvaspilsētā Braziljā. Atvērtas pārvaldības partnerība ir starptautiska iniciatīva, kura 2011.gada septembrī tika uzsākta pēc ASV un Brazīlijas prezidentu ierosinājuma, un tās mērķis ir labas pārvaldības veicināšana starptautiskā līmeni. Samita laikā dalībvalstis, tostarp Latvija, prezentēs nacionālo pozīciju atvērtas pārvaldības partnerības mērķu sasniegšanai. Latvijas Ministru kabinets 10.aprīlī apstiprināja starpministriju darba grupas sagatavoto nacionālo pozīciju, kurā definētas Latvijas prioritātes iniciatīvas ietvaros – kvalitātes uzlabošana pilsoniskas sabiedrības organizāciju iesaistei lēmumu pieņemšanas procesā, valsts pakalpojumu sniegšanas kvalitātes uzlabošana, korupcijas novēršana, kā arī informācijas atklātības veicināšana un atvērto datu sistēmas ieviešana.

Kopuma iniciatīvā iesaistījušās 50 valstis, tostarp Igaunija, Lietuva, Dānija, Somija, Zviedrija un citas. Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš piedalījās pirmajā atvērtas pārvaldības partnerības iniciatīvas atklāšanas samitā 2011.gada 20.septembrī ASV, Nujorkā. Brazīlijas vēstniece L.Kamargo uzturas vizītē Latvijā saistībā ar dalību Rīgas Tehniskās Universitātes organizētajās „Brazīlijas dienās”, kuras atklāšanas pasākums risinājās Ārlietu ministrijā 11.aprīlī.

Latvijas attiecības ar Brazīliju pēdējo gadu laikā ir strauji attīstījušās. Brazīlija ir Latvijas stratēģiskā partnere Latīņamerikas reģionā un par svarīgu ārpolitikas prioritāti Latvija uzskata attiecību uzturēšanu un attīstīšanu ar Brazīliju, veidojot stabilas un ilgtspējīgas partnerattiecības. Intensīvs dialogs politisko konsultāciju ietvaros, Brazīlijas un Latvijas amatpersonu vizīšu apmaiņa, kā arī Latvijas vēstnieka Brazīlijā nozīmēšana un goda konsulāta atvēršana Brazīlijas galvaspilsētā, ir veicinājusi ievērojamu attiecību padziļināšanu, tostarp eksporta pieaugumu, abu valstu starpā.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress