Home » Jaunumi, Latvija » Ārlietu ministrs: ekonomisko pārmaiņu laikā nepieciešama ciešāka ES un Dienvidaustrumāzijas reģiona valstu sadarbība

Ārlietu ministrs: ekonomisko pārmaiņu laikā nepieciešama ciešāka ES un Dienvidaustrumāzijas reģiona valstu sadarbība

26 un 27.aprīlī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Eiropas Savienības un Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas (ASEAN) ārlietu ministru sanāksmē Brunejā.

Ārlietu ministrs uzstājās ar uzrunu par ekonomiskajām norisēm ES, kā arī dalījās ar Latvijas pieredzi krīzes pārvarēšanā. Ministrs uzsvēra, ka globālās ekonomikas apstākļos ir būtiski nodrošināt, lai ne tikai ES dalībalstis strādā kopā, ieviešot efektīvu fiskālo pārvaldību, bet veidotos arī ciešāka ES un ASEAN valstu sadarbība un koordinācija ekonomiskos un fiskālos jautājumos.

Ministru sanāksmes laikā tika apstiprināts ES un ASEAN turpmākās sadarbības plāns 2013.-2017.gadam, tāpat valstis pārrunāja aktuālos notikumus pasaulē un iespējas ciešāk sadarboties politiski un ekonomiski. “Latvija ir pilnībā gatava atbalstīt abu reģionu ciešāku sadarbību un ir uzticams ASEAN partneris Eiropas Savienībā,” pauda ministrs. ASEAN nozīme pasaulē palielinās un ES atbalsta organizācijas ciešāku integrāciju, kas atvieglotu arī ES un Dienvidaustrumāzijas reģiona nākotnes sadarbību. ES ir uzsākusi brīvās tirdzniecības līgumu sarunas ar vairākām reģiona valstīm, taču tās mērķis nākotnē ir noslēgt brīvās tirdzniecības līgumu ar ASEAN kā vienotu organizāciju.

Sanāksmes laikā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Vjetnamas ārlietu ministru Famu Binminu (Pham Binh Minh), ar kuru pārrunāja divpusējās politiskās un ekonomiskās sadarbības iespējas. Būtiska nozīme Latvijas un Vjetnamas attiecībās ir uzņēmēju kontaktiem, kas pieauguši pēdējo gadu laikā. Vjetnamas ārlietu ministrs norādīja, ka Vjetnama vēlas ne tikai palielināt tirdzniecības apgrozījumu ar Latviju, bet arī regulāri veikt politiskās konsultācijas starp ministrijām, apmainoties viedokļiem par starptautiski aktuāliem notikumiem.

Dipvusējās tikšanās laikā ar Taizemes ārlietu ministru Surapongu Tovičakčaikulu (Surapong Tovichakchaikul) ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs aicināja Taizemes studentus izmantot iespējas studēt Latvijā. Tāpat abas puses izteica apņēmību stiprināt uznēmēju kontaktus dažadās nozarēs. Šogad Latvija un Taizeme atzīmē 20 gadus kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas, un abas puses pauda apņēmību turpināt politisko konsultāciju dialogu, kā arī ciešāk sadarboties starptautiskajās organizācijās, tai skaitā Āzijas-Eiropas fondā ar kopīgiem projektiem kultūrā un izglītībā.

Ministrs turpinās vizīti reģionā, apmeklējot Indonēziju no 28. līdz 30.aprīlim un Singapūru 1. un 2.maijā.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress