Home » Jaunumi, Latvija » Eksporta apjomiem gada septiņos mēnešos stabils pieaugums

Eksporta apjomiem gada septiņos mēnešos stabils pieaugums

Neraugoties uz saspringto situāciju ārējā vidē, it īpaši eirozonā, Latvijas preču eksports turpina pieaugt.

Latvijas preču eksporta apjomi 2012. gada jūlijā, salīdzinot ar 2011.gada jūliju ir pieauguši par 16,5% (faktiskajās cenās). Arī salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi tie pieauga par 2,5 procentiem.

Mēneša laikā lielāko ieguldījumu eksportā ir devis minerālo produktu pieaugums, kā arī metālapstrādes un mašīnbūves produkcijas eksporta kāpums.

2012.gada septiņos mēnešos kopumā, salīdzinot ar 2011.gada janvāri-jūliju, eksporta apjomi ir pieauguši par 11,2%. Šajā periodā lielākais ieguldījums eksporta apjomu izmaiņās bija lauksaimniecības un pārtikas precēm, kā arī metālapstrādes un mašīnbūves produkcijai. Kopumā šīs preču grupas nodrošināja ap 70% no visa eksporta pieauguma šī gada septiņos mēnešos.

Līdzīgi kā preču eksports, arī importa apjomu tempi jūlijā ir auguši (mēneša laikā – pieaugums par 1,2%). Preču imports 2012. gada septiņos mēnešos pieauga par 14,3% (faktiskajās cenās), salīdzinot ar 2011.gada attiecīgo periodu. Šī gada janvārī-jūlijā straujāk ir pieaudzis minerālo produktu, kā arī mašīnbūves produkcijas un lauksaimniecības un pārtikas preču imports. Kopā šīs grupas veidoja aptuveni 2/3daļas no kopējā importa pieauguma.

Paredzams, ka nākamajos mēnešos eksporta apjomu pieaugumi būs salīdzinoši stabili un līdzīgi kā gada sākumā to izmaiņas būs atkarīgas no Latvijas ražotāju konkurētspējas un partnervalstu izaugsmes rādītājiem.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress