Home » Jaunumi, Latvija » Eksporta apjomi turpina strauji augt

Eksporta apjomi turpina strauji augt

Latvijas eksporta iespējas ir cieši saistītas ar situāciju ārējā vidē. Laikā, kad globālā izaugsme saglabājas nestabila, Latvijas preču eksports turpina strauji augt.

Latvijas preču eksporta apjomi 2012. gada augustā, salīdzinot ar pērnā gada augustu, ir pieauguši par 14,9% (faktiskajās cenās). Kā ierasts, sezonālu faktoru ietekmē augustā salīdzinot ar jūliju, eksporta apjomi ir auguši strauji – par 12,7 procentiem.

Mēneša laikā lielāko ieguldījumu eksporta pieaugumā deva lauksaimniecības un pārtikas produktu eksporta pieaugums, kā arī minerālo produktu un ķīmiskās rūpniecības preču eksporta kāpums.

Kopumā 2012.gada astoņos mēnešos, salīdzinot ar 2011.gada janvāri-augustu, eksporta apjomi ir pieauguši par 11,9%. Šajā periodā lielākais ieguldījums eksporta apjomu izmaiņās bija lauksaimniecības un pārtikas precēm, kā arī mašīnbūves un metālapstrādes produkcijai. Kopumā šīs preču grupas nodrošināja 70% no visa eksporta pieauguma šī gada janvārī-augustā.

Nedaudz lēnāk eksporta apjomi pieaug uz ES valstīm (2012.gada janvārī-augustā – par 8,3%), tajā pašā laikā eksports uz NVS (par 16,5%) un citām valstīm turpina strauji augt.

Līdzīgi kā preču eksports, arī importa apjomi augustā ir auguši (mēneša laikā – pieaugums par 4,6%). Preču imports 2012. gada janvārī-augustā pieauga par 13,8% (faktiskajās cenās), salīdzinot ar 2011.gada astoņiem mēnešiem. Šajā periodā straujāk ir pieaudzis minerālo produktu, kā arī mašīnbūves produkcijas un lauksaimniecības un pārtikas preču imports. Kopā šīs grupas veidoja 2/3daļas no kopējā importa pieauguma.

Paredzams ka nākamajos mēnešos eksporta apjomu pieauguma tempi saglabāsies stabili un to izmaiņas ietekmēs Latvijas ražotāju konkurētspēja, kā arī galveno partnervalstu izaugsmes rādītāji.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress