Home » Jaunumi, Latvija » Latvijas ekonomika turpina stabili augt

Latvijas ekonomika turpina stabili augt

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes ātro novērtējumu, iekšzemes kopprodukts (IKP) 2012.gada 3.ceturksnī par 5,3 % pārsniedza iepriekšējā gada atbilstošā ceturkšņa līmeni. Līdz ar to kopumā šī gada trīs ceturkšņos IKP ir par 5,7 % lielāks nekā 2011.gada atbilstošajā periodā.

Ceturkšņa laikā IKP palielinājās par 1,7 % (pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem). Tas ir šogad straujākais IKP pieaugums ceturkšņa laikā – šī gada 1.ceturksnī IKP pieauga par 1,2 % un 2.ceturksnī par 1,3 %, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni. Kopumā kopš 2009.gada 3.ceturkšņa, kas bija krīzes zemākais punkts, IKP ir pieaudzis par 14,7 % un pašlaik ir 86 % no pirmskrīzes līmeņa.

„Latvijas IKP ceturkšņu griezumā audzis 12 ceturkšņus pēc kārtas. Arī gadā kopumā Latvijas ekonomika būs augusi vismaz par 5 %. Lai kā mums pašiem to reizēm negribētos atzīt, pēc tās bedres, kurā iekritām pēc treknajiem gadiem, tas ir veiksmes stāsts. Latvijas ekonomikā tiešām ir notikusi paradigmas maiņa – mēs ražojam un eksportējam un tikai tad tērējam, nevis aizņemamies, lai iztērētu vēl nenopelnītu naudu. Globālajā ekonomikā joprojām saglabājas virkne neskaidrību un, visticamāk, vēl vairākus gadus neskaidrība un nestabilitāte saglabāsies. Tāpēc mums ir jāspēj būt pietiekami piesardzīgiem un elastīgiem, lai dažādās svārstības mūs skartu pēc iespējas mazāk. Ekonomikas ilgtspējīgai izaugsmei un stabilitātes sajūtas vairošanai arī turpmāk izšķirošs būs konkurētspējas un produktivitātes kāpums, kā arī investīcijas pētniecībā un attīstībā, lai tirgum piedāvātu jaunus, augstākas pievienotās vērtības produktus un pakalpojumus. Tāpēc arī Nacionālā industriālā politika ir vērsta divos lielos virzienos – atbalsts esošajām nozarēm to tālākai attīstībai, kā arī daudz mērķtiecīgāks un intensīvāks atbalsts nākotnes produktu, pakalpojumu un nozaru izveidei,” uzsver ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Joprojām liela loma Latvijas tautsaimniecības attīstībā ir eksportam. Laikā, kad globālā izaugsme saglabājas nestabila un galvenajos Latvijas eksporta tirgos Eiropas Savienībā izaugsme ir vāja, Latvijas preču eksports joprojām pieaug. Šī gada 3.ceturksnī preču eksports faktiskajās cenās bija par 16 % liekāks nekā iepriekšējā gada 3.ceturksnī un kopumā šogad deviņos mēnešos par 12,6 % pārsniedza 2011.gada attiecīgā perioda līmeni.

Saglabājoties eksporta iespējām, joprojām augsti pieauguma tempi ir apstrādes rūpniecībā ­– 3.ceturksnī ražošanas apjomi par 7,2 % pārsniedza 2011.gada atbilstošā ceturkšņa līmeni.

Aizvien lielāks devums tautsaimniecības izaugsmē ir arī uz iekšējo tirgu orientētām nozarēm. Mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums 3.ceturksnī pieauga par 9,1 %, salīdzinot ar pagājušā gada jūliju – septembri. Arī būvniecības apjomi pakāpeniski aug un 3.ceturksnī tie bija par 8% lielāki nekā pirms gada. Pieaugums vērojams arī citās pakalpojumu nozarēs.

Kā jau iepriekš Ekonomikas ministrija ir prognozējusi šogad kopumā IKP pieaugums būs 5 % robežās. Savukārt, vērtējot turpmākās Latvijas tautsaimniecības perspektīvas, jāņem vērā, ka, joprojām augsti riski pastāv saistībā ar turpmāko situācijas attīstību eirozonā. Saglabājoties vājam pieprasījumam mūsu tirdzniecības partnervalstīs, Latvijas eksporta izaugsmes tempi var kļūt lēnāki. Mazinoties ienākumu pieaugumam no eksporta, arī ekonomiskās aktivitātes iekšējā tirgū varētu augt mērenāk.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress