Home » Jaunumi, Latvija » Strauji augot eksportam, 3.ceturksnī samazinājās tirdzniecības deficīts

Strauji augot eksportam, 3.ceturksnī samazinājās tirdzniecības deficīts

Latvijas eksporta iespējas ir cieši saistītas ar situāciju ārējā vidē. Laikā, kad globālā izaugsme saglabājas nestabila, Latvijas preču eksports turpina strauji augt.

Latvijas preču eksporta apjomi 2012. gada septembrī, salīdzinot ar 2011. gada septembri, ir pieauguši par 16,5 % (faktiskajās cenās). Septembrī salīdzinot ar augustu, eksporta apjomi pieauga par 4,7 %, savukārt imports nedaudz samazinājās – par 2,1 %. Šādi septembra ārējās tirdzniecības rādītāji nodrošināja rekordzemu tirdzniecības deficīta apjomu, kas ir aptuveni 2 reizes mazāks nekā gada iepriekšējos mēnešos.

Mēneša laikā pārliecinoši lielāko ieguldījumu eksporta pieaugumā deva lauksaimniecības un pārtikas produktu eksporta pieaugums, kas skaidrojams ar sezonālo faktoru – graudaugu un augu sēklu eksportu. Lielu ieguldījumu preču eksporta kāpumā deva arī metālapstrādes produkti.

2012.gada trīs ceturkšņos, salīdzinot ar 2011.gada janvāri-septembri, eksporta apjomi ir pieauguši par 12,6 %. Šajā periodā ierasti lielākie ieguldījumi eksporta apjomu izmaiņās bija lauksaimniecības un pārtikas precēm, kā arī kokapstrādes, metālapstrādes un mašīnbūves produkcijai. Kopumā šīs preču grupas nodrošināja ap 60 % no visa eksporta pieauguma.

Eksporta apjomu pieauguma tempi uz ES valstīm nedaudz samazinās (2012.gada trīs ceturkšņos – par 8,1 %), tajā pašā laikā eksports uz NVS (par 18,8 %) un citām valstīm turpina strauji augt.

Preču imports 2012. gada trīs ceturkšņos faktiskajās cenās pieauga par 12,8 %, salīdzinot ar 2011.gada attiecīgo periodu. Šajā laikā lielākās importa preču grupas ir pieaugušas līdzīgi (minerālie produkti, mašīnbūves preces, lauksaimniecības un pārtikas produkti, kā arī ķīmiskās rūpniecības preces un metālapstrādes produkti). Kopā tās veidoja vairāk nekā ¾daļas no kopējā importa pieauguma.

Paredzams, ka 2012.gada pēdējos mēnešos eksporta apjomu pieauguma tempi varētu nedaudz samazināties, kas ir saistīts ar sezonālām svārstībām. Vienlaikus eksporta izaugsme būs cieši saistīta ar partnervalstu izaugsmes rādītājiem.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress