Home » Jaunumi, Latvija » 2013.gada divos mēnešos preču eksporta apjomi auguši par 11%

2013.gada divos mēnešos preču eksporta apjomi auguši par 11%

Tradicionāli, sezonālu faktoru ietekmē, decembrī un janvārī preču eksporta apjomi samazinās. Savukārt ik gadu februārī – eksporta apjomi atsāk pieaugt.

2013.gada februārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, eksports pieauga par 1,9% (šajā pašā periodā pagājušā gadā – pieaugums par 3,8%). Mēneša laikā ievērojami samazinājās metālapstrādes produkcijas, kā arī minerālo produktu eksports, ko kompensēja eksporta apjomu pieaugums lauksaimniecības un pārtikas produktu, kā arī mašīnbūves produkcijas preču grupās.

Preču importa apjomi mēneša laikā saruka par 1,6% (2012.gada februārī preču imports mēneša laikā pieauga par 2,2%), ko līdzīgi eksportam, lielākoties ietekmēja minerālo produktu un metālapstrādes produkcijas apjomu samazinājumi.

2013.gada janvārī-februārī eksporta apjomi ir pieauguši par 10,7%. Uz lielāko Latvijas eksporta tirgu – ES valstīm, šajā laika posmā eksports pieauga par 9,9%, bet uz NVS valstīm – mērenāk – par 4,9%. Savukārt uz pārējām valstīm eksporta apjomi turpina strauji augt (par 19,2%). Preču imports 2013. gada janvārī-februārī pieauga par 1,3 procentiem.

Turpmākā gada laikā sagaidāms, ka eksporta apjomu pieaugumi būs mērenāki salīdzinot ar izaugsmes rādītājiem 2012.gadā. Eksporta izaugsme nākotnē būs cieši saistīta ar ražotāju konkurētspēju un izaugsmi galvenajās tirdzniecības partnervalstīs.

 

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress