Home » Jaunumi, Latvija » Apstrādes rūpniecībā straujāk cenas pieaug eksportētajai produkcijai

Apstrādes rūpniecībā straujāk cenas pieaug eksportētajai produkcijai

2013.gada martā, salīdzinot ar 2012.gada martu, apstrādes rūpniecībā ražotāju cenas pieauga par 3,1%.

Apstrādes rūpniecībā liela daļa saražotās produkcijas tiek realizēta eksporta tirgos, tādēļ ražotāju cenas lielā mērā ietekmē tendences ārējos tirgos. Neskatoties uz zemo pieprasījumu atsevišķās tirdzniecības partnervalstīs, kopumā Latvijas eksports palielinās. Latvijas ražotāji apgūst aizvien jaunus tirgus un ir palielinājuši eksporta apjomus – galvenokārt uz krīzes mazāk skartiem ES valstu tirgiem, kā arī NVS un pārējām pasaules valstīm.

Eksporta iespējas sekmējušas apstrādes rūpniecības izaugsmi un 2013.gada martā arī apstrādes rūpniecības ražotāju cenas eksportētajai produkcijai ir augušas straujāk (gada laikā par 3,8%). Kopumā šī gada trīs mēnešos ražotāju cenu dinamika eksportētājai produkcijai ir pieaugusi divas reizes straujāk (par 1,3%) nekā vietējā tirgū realizētajai produkcijai (par 0,6%). Lai arī pieprasījums pakāpeniski palielinās arī vietējā tirgū, tomēr tas joprojām ir salīdzinoši zemā līmenī un kopumā būtisku spiedienu uz ražotāju cenām nerada.

Šī gada trīs mēnešos nozaru griezumā apstrādes rūpniecībā straujākais ražotāju cenu pieaugums bija poligrāfijas un ierakstu reproducēšanas nozarē – par 6,9%. Ražotāju cenu pieaugumu šajā nozarē noteica straujais eksportētās produkcijas ražotāju cenu pieaugums – par 12,2%. Metālu ražošanā trīs mēnešos cenas pieauga par 3,6%. Datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā ražotāju cenas trīs mēnešos pieauga par 3,2%, ko noteica eksportētās produkcijas ražotāju cenu pieaugums par 3,5%. Šī gada sākumā ražotāju cenas samazinājās elektrisko iekārtu ražošanā, un martā tās bija par 2,4% mazākas nekā 2012.gada decembrī. Samazinājās ražotāju cenas arī papīra izstrādājumiem – par 1%, un pārtikas produktu ražošanā – par 0,2 procentiem.

Arī turpmākā apstrādes rūpniecības ražotāju cenu dinamika būs cieši saistīta ar kopējā pieprasījuma izmaiņām gan vietējā tirgū, gan ārējos tirgos.

 

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress