Home » Eiropa, Jaunumi » Latvijai visstraujāk augošais ārvalstu investīciju apjoms un darba vietu skaits Baltijā

Latvijai visstraujāk augošais ārvalstu investīciju apjoms un darba vietu skaits Baltijā

birojs3Pērn Latvijā četrkāršojies ārvalstu investīciju projektu skaits un izveidots piecreiz vairāk darba vietu nekā 2012. gadā, vēsta Nozare.lv un Delfi, balstoties uz starptautiskās kompānijas EY jaunā pētījuma par 2013. gada investīciju vidi Eiropā, ‘’European Attractiveness Survey 2014’’. Salīdzinoši ar citām Baltijas valstīm, ārvalstu investīciju projektu skaits Latvijā audzis visstraujāk – no 7 projektiem 2012. gadā uz 29 projektiem 2013.gadā, kamēr Lietuvā un Igaunijā tas palielinājies attiecīgi no 27 uz 33 un no 25 uz 31. Darba vietu skaita ziņā, kas izveidotas ārvalstu investīciju rezultātā, Latvija ir vadības pozīcijā ne tikai ar vislielāko procentuālo pieaugumu no iepriekšējā gada, bet arī ar pašu darba vietu skaitu. Latvijā ārvalstu investīcijas pērn radījušas 1614 jaunas darba vietas, Lietuvā 1265 un Igaunijā tikai 500.

Visvairāk investīciju projektus – sešus – Latvija ir piesaistījusi no Zviedrijas, kurai seko Norvēģijas (3), Krievijas (3) un Vācijas (3) uzņēmēji. Visvairāk jaunu darba vietu – 850 – izveidots no investīcijām, kas nākušas no Norvēģijas, tai seko Krievija ar 360 darba vietām un Nīderlande ar 220 jaunām darba vietām. Vērtējot ārzemju investīcijas dažādās nozarēs, lielākais pieaugums ir novērots programmatūras un uzņēmējdarbības ārpakalpojumu sniegšanā, kā arī farmācijas nozarē un zinātniskajā izpētē.

EY jaunais pētījums parāda, ka pieaugums ārvalstu investīciju piesaistē vērojams arī Eiropā kopumā. Pērn Eiropā pieņemti 3955 investīciju lēmumi, kas ir augstākais skaits vēsturē. Salīdzinoši ar iepriekšējo gadu, skaits audzis par 4% un par 17% salīdzinot ar pirmskrīzes vidējo projektu skaitu.

Pētījumā iekļauti tikai tie ārvalstu investīciju projekti, kuru rezultātā izveidotas jaunas darba vietas un veiktas darbības ar nekustamo īpašumu. Lai parādītu ārvalstu investīcijas ražošanā un pakalpojumos, pētījumā netika iekļautas portfeļinvestīcijas, uzņēmumu apvienošana un pārpirkšana.

Jaunais pētījums ir pieejams EY mājas lapā www.ey.com.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress