Home » Jaunumi, Z-Amerika » Hilarija Klintone pauž atbalstu ASV un Baltijas valstu sadarbībai

Hilarija Klintone pauž atbalstu ASV un Baltijas valstu sadarbībai

Hillary-Clinton

Otrdien, 23.septembrī, turpinot darba vizīti ASV, Valsts prezidents piedalījās ANO Klimata samita atklāšanā un teica uzrunu, kurā uzsvēra, ka valsts iedzīvotāju labklājībai ir jāatrod līdzsvars un sinerģija starp konkurētspējīgu ekonomikas politiku un tās ietekmi uz klimata pārmaiņām. Pēc dalības samitā Valsts prezidents divpusējā sarunā tikās ar Gruzijas Ministru prezidentu Irakli Garibašvili, pasniedza Triju Zvaigžņu ordeņa lielvirsnieka krustu bijušajai ASV valsts sekretārei Hilarijai Klintonei, kā arī tikās ar Pasaules Ebreju Kongresa pārstāvjiem, informē Latvijas valsts prezidenta Preses dienests.

Sarunā ar Gruzijas valdības vadītāju tika uzsvērtās abpusēji nozīmīgās un vēsturiski labās Latvijas un Gruzijas divpusējās attiecības, akcentējot novembrī gaidāmo Valsts prezidenta un uzņēmēju delegācijas vizīti Gruzijā. Valsts prezidents saņēma Gruzijas Ministru prezidenta pateicības vārdus Latvijai par Gruzijas – Eiropas Savienības (ES) asociācijas līguma ratifikāciju Latvijas parlamentā, ko Gruzija augsti novērtē. Valsts prezidents apliecināja, ka Latvijas prezidentūras Eiropas Padomē laikā nākamā gada pirmajā pusgadā mūsu valsts lielu uzmanību veltīs Austrumu partnerības jautājumiem, tai skaitā, Gruzijas kā šīs partnerības valsts tuvināšanas atbalstam ES. Abas amatpersonas pārrunāja šī brīža Eiropas drošībai aktuālos jautājumus.

Pasniedzot Triju Zvaigžņu ordeni bijušajai ASV Valsts sekretārei Hilarijai Klintonei, Valsts prezidents īpaši pateicās par augstās ASV amatpersonas personīgo iesaisti un ieguldījumu Latvijas un ASV stratēģisko attiecību stiprināšanā, uzsverot, ka abu valstu attiecībās šobrīd ļoti nozīmīga ir ekonomiskās sadarbības dimensija, kurā ASV investīcijām Latvijas ekonomikā ir būtiska loma dažādos tās sektoros. Hilarija Klintone, turpinot šo tematu, atzina, ka ASV investoru iesaistīšanās Latvijas finanšu sektorā ir stingrs signāls arī citu jomu investoriem iesaistīties Latvijas un Baltijas reģiona ekonomikas sektoros, tai skaitā, enerģētikā. Bijusī ASV valsts sekretāre pauda viedokli, ka ASV ir dziļi ieinteresētas atbalstīt Baltijas valstis enerģētiskās neatkarības stiprināšanas jomā.

Pārrunājot Krievijas – Ukrainas konflikta ietekmi uz Baltijas reģiona drošību, Valsts prezidents uzsvēra, ka šīs situācijas ietekmē Baltijas reģiona valstis ir uzsākušas daudz ciešāku un mērķtiecīgāku sadarbību drošības nostiprināšanā – gan nesen notikušā NATO samita lēmumu ietvaros, gan pirms tam, vienojoties par kopīgu pozīciju un stratēģisku partnerību savstarpēji un kopīgi ar ASV, kā uzticamu stratēģisko partneri.

Daloties atmiņās par pirms divdesmit gadiem notikušo ASV prezidenta Bila Klintona vizīti Latvijā, H.Klintone uzsvēra neizdzēšamās pozitīvas emocijas, ko toreiz izjutusi Rīgā un piebilda, ka baltiešu neatkarība viņai bijusi nozīmīga kopš skolas gadiem, kad pateicoties savai skolotājai par to uzzinājusi un vienlaikus dzīvojusi Čikāgā, kur ir stipra latviešu emigrācijas kopiena. Valsts prezidents izteica uzaicinājumu Klintonu ģimenei apmeklēt Latviju 2018.gadā, kad tiks atzīmēta valstiskās neatkarības pasludināšanas simtā gadskārta.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress