Home » Jaunumi, Latvija » Ar EK līdzfinansējumu modernizēs Inčukalna pazemes gāzes krātuvi

Ar EK līdzfinansējumu modernizēs Inčukalna pazemes gāzes krātuvi

incukalna

AS “Latvijas Gāze” prioritārais infrastruktūras objekts ir Inčukalna pazemes gāzes krātuve, kam ir jāturpina modernizācija, un tiek arī domāts par krātuves iespējamo paplašināšanu saistībā ar plānoto SDG termināļu un Polijas-Lietuvas starpsavienojuma būvniecību, informē Latvijas Gāze.

2014. gada maijā AS “Latvijas Gāze” saņēma Latvijas un Lietuvas Regulatoru atļauju virzīt ES kopējo interešu projektu – Inčukalna PGK modernizācijas pirmo posmu, kas pretendē uz ES līdzfinansējumu. Savukārt oktobrī notiek šī projekta biznesa plāna publiskā apspriešana.

Kopējās pirmā posma izmaksas ir 89,7 milj. EUR, no tiem paredzēts 37,5 milj. EUR līdzfinansējums no ES, 6,9 milj. EUR līdzfinansējums no Lietuvas pārvades uzņēmuma AB “Amber Grid” un 45,4 milj. EUR ieguldījums no AS “Latvijas Gāze”. Par līdzfinansējuma piešķiršanu vēl lems Eiropas Komisija.

Pirmais modernizācijas posms noritēs no 2014. gada līdz 2018. gadam, un tas paredz urbumu, savākšanas punktu un kompresoru rekonstrukciju un jauna kompresora uzstādīšanu, kā rezultātā paaugstināsies krātuves drošība un dabasgāzes ieguves parametri pieaugs no 30 milj. m3 dienā līdz 32 milj. m3 dienā.

Otrais modernizācijas posms noritēs 2019.–2020. gadā, un tas paredz tālāku infrastruktūras modernizāciju, kā rezultātā dabasgāzes ieguves parametri pieaugs līdz 35 milj. m3 dienā. Otrā posma investīcijas plānotas 45,3 milj. EUR apmērā.

Trešais posms paredz gan tālāku infrastruktūras rekonstrukciju, gan piedāvā iespēju paplašināt krātuvi no šobrīd esošā aktīvā dabasgāzes apjoma 2,3 mljrd. m3 līdz 2,8 mljrd. m3. Krātuves paplašināšana būs pilnībā atkarīga no reģionālo infrastruktūras objektu attīstības un kaimiņvalstu uzņēmumu pieprasījumiem. Šāda projekta realizācijai nepieciešama gan ES, gan kaimiņvalstu uzņēmumu finansiāla līdzdalība, jo tas paredz arī bufergāzes iegādi. Trešā posma prognozētās izmaksas ir 241,5 milj. EUR.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress