Home » Eiropa, Jaunumi » ES iegulda 647 miljonus eiro svarīgos energoinfrastruktūras projektos

ES iegulda 647 miljonus eiro svarīgos energoinfrastruktūras projektos

101280393-453966417r.530x298

Šodien dalībvalstis vienojās iedalīt 647 miljonus eiro prioritāru infrastruktūras projektu atbalstam. Lielāko daļu šīs palīdzības saņems dabasgāzes projekti Baltijā, kā arī Austrumeiropas vidusdaļā un dienvidos. Šis finansējums nāks no ES programmas, kuras nosaukums ir Eiropas infrastruktūras savienošanas instruments (EISI). Finansētie projekti vairos Eiropas energoapgādes drošību un palīdzēs pārvarēt vairāku dalībvalstu izolāciju no ES mēroga energotīkliem. Tie arī palīdzēs pabeigt Eiropas enerģijas tirgus izveidi un elektroenerģijas tīklā integrēt atjaunojamos energoresursus, informē Ekonomikas ministrija.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Etingers, kas atbild par enerģētiku, teica: “Šodien pieņemto lēmumu vērtēju ļoti atzinīgi, jo tas mums palīdzēs ātri izveidot infrastruktūru, kas vajadzīga, lai panāktu Eiropas energoapgādes drošību.  Ģeopolitiskā krīze ir parādījusi, ka mūsu energotīkliem jābūt ciešāk savienotiem. Tas svarīgi arī tāpēc, ka enerģijas tirgum jābūt integrētam, jo tad patērētāji var atrast piegādātāju, kurš nodrošina vislabāko cenas un kvalitātes attiecību.”

Lielāko daļa naudas tiešā vai netiešā veidā ieguldīs dabasgāzes projektu finansēšanā. Šajos projektos paredzēts ne vien būvēt jaunus cauruļvadus, bet arī termināļus, caur kuriem piegādāt sašķidrinātu dabasgāzi Baltijai un Austrumeiropas vidusdaļai un dienvidiem.

Līdzfinansēs arī novatorisku tehnoloģiju elektroenerģijas nozarē. Piemēram, priekšizpēti par 700 km garu augstsprieguma līdzstrāvas kabeli jūras gultnē (starp Norvēģiju un Apvienoto Karalisti) un viedtīklu projektu uz robežas starp Īriju un Apvienoto Karalisti (Ziemeļīrijā).

 

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress