Home » Jaunumi, Latvija » FM: Ekonomikas izaugsme trešajā ceturksnī nesasniedz gaidīto

FM: Ekonomikas izaugsme trešajā ceturksnī nesasniedz gaidīto

boxf

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes ātro novērtējumu šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo ceturksni pirms gada, palielinājies par 2,1%,  uzrādot nedaudz lēnāku pieaugumu nekā iepriekšējos ceturkšņos un nesasniedzot iepriekš prognozēto līmeni. Arī ceturkšņa griezumā izaugsme ir samazinājusies, un salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni IKP ir audzis tikai par 0,4%, informē Finanšu ministrija.

Zemāki izaugsmes tempi saistīti ar apstrādes rūpniecības rādītājiem, kur pakāpeniskā situācijas uzlabošanās metālu nozarē nav kompensējusi lejupslīdi pārtikas rūpniecībā, apģērbu ražošanā un vēl vairākās ar Krievijas tirgu saistītās nozarēs. Arī mazumtirdzniecības pieaugums bijis nedaudz lēnāks nekā iepriekšējā ceturksnī, neskatoties uz joprojām spēcīgi augošajām algām un nodarbinātības pieaugumu.

Kopumā ekonomikas attīstību ietekmējusi nelabvēlīgā ģeopolitiskā situācija, gan tieši samazinot pieprasījumu pēc Latvijas eksporta Krievijā un citās reģiona valstīs, gan vājinot patērētāju un uzņēmēju pārliecību un liekot patērētājiem ierobežot tēriņus un uzņēmējiem investīcijas.

Tā kā ātrais novērtējums neietver visas nozares un ceturkšņa datus pilnībā, pilnie IKP dati varētu uzrādīt nedaudz straujāku izaugsmes tempu nekā sākotnējais novērtējums. Tomēr ir arī nozares, kurās situācija trešajā ceturksnī kļuvusi nelabvēlīgāka, tostarp transports un uzglabāšana, un būtisku augšupejošu korekciju nebūtu pamata sagaidīt. Līdzīga izaugsmes tempu palēnināšanās vērojama arī kaimiņvalstīs, kur Lietuvā IKP trešajā ceturksnī audzis par 2,7%, noslīdot no 3,4% iepriekšējā ceturksnī.

Tajā pašā laikā nelielu optimismu par tālāko attīstību tomēr rada patērētāju un uzņēmēju konfidences pieaugums pēdējā mēnesī, signalizējot, ka ceturtajā ceturksnī izaugsmes tempi atkal varētu uzlaboties, arī ņemot vērā potenciālo “Liepājas metalurgs” ražošanas atsākšanu.

Ņemot vērā šā gada laikā vērojamo ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos, Finanšu ministrija jau ir samazinājusi šī gada IKP pieauguma prognozi un turpina sekot notikumu attīstībai, jo riski ekonomikas izaugsmei joprojām saglabājas augsti, īpaši saistībā ar saspīlēto ģeopolitiskā situāciju reģionā un Krievijas noteiktajiem importa ierobežojumiem.

Starptautiskās finanšu institūcijas ( SVF, OECD, EK)  arī piesardzīgi vērtē Latvijas izaugsmes tempus šogad, paredzot, ka IKP 2014. gadā pieaugs par 2,6%-2,7%.

Atslēgas vārdi: , , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress