Home » Jaunumi, Latvija » Pabeigta dabasgāzes iesūknēšana Inčukalna pazemes gāzes krātuvē

Pabeigta dabasgāzes iesūknēšana Inčukalna pazemes gāzes krātuvē

n085_latvijas_gaze_latvian_gas_afi-02_baza_

23. oktobrī AS “Latvijas Gāze” pabeidza dabasgāzes iesūknēšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Latvijas vajadzībām paredzētās dabasgāzes iesūknēšana tika pabeigta jau oktobra sākumā. Tuvākajās dienās plānots uzsākt dabasgāzes piegādes no krātuves, informē Latvijas Gāze.

Tāpat kā iepriekšējos gados, krātuve tika piesūknēta līdz 2,3 miljardiem kubikmetru aktīvās dabasgāzes. No tiem 1,2 miljardi kubikmetru ir paredzēti Latvijas vajadzībām.

Iepriekšējās apkures sezonas laikā no Inčukalna PGK patērētājiem Latvijā tika piegādāts 1 miljards kubikmetru dabasgāzes. Savukārt kaimiņvalstīm Krievijai, Igaunijai un Lietuvai kopumā tika piegādāti aptuveni 900 miljoni kubikmetru dabasgāzes. Salīdzinot ar gadu iepriekš, kopumā tika piegādāts par aptuveni 100 miljoniem kubikmetru mazāk siltās ziemas dēļ.

Neiztērētie krājumi deva iespēju ilgāk nodrošināt gan Latvijas, gan Igaunijas un Krievijas patērētājus no krātuves un deva iespēju veikt papildus remontdarbus Inčukalna PGK un Latvijas-Krievijas savienojošajā pārvades tīklā.

Apkures sezonas laikā visa dabasgāze Latvijas patēriņam tiek piegādāta no krātuves. Vasaras laikā patērētājiem dabasgāze tiek piegādāta tieši no Krievijas pārvades sistēmas, vienlaicīgi to sūknējot krātuvē. Iesūknēšana parasti ilgst no aprīļa līdz oktobrim, savukārt izsūknēšana no oktobra līdz martam vai aprīlim.

Krātuve tika nodota ekspluatācijā 1968. gadā un tās mērķis ir uzkrāt dabasgāzi apkures sezonai, kuras laikā ievērojami pieaug dabasgāzes patēriņš un kuras laikā nav iespējas pietiekamos apjomos piegādāt kurināmo pa maģistrālajiem gāzesvadiem no atradnēm Sibīrijā.

Atslēgas vārdi: , , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress