Home » Jaunumi, Latvija » Latviju ievēl Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijas Izpildu padomē

Latviju ievēl Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijas Izpildu padomē

192394732_0b5e1680a7_o

3. decembrī ikgadējā Ķīmisko ieroču konvencijas dalībvalstu konferencē Hāgā notika vēlēšanas Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijas (ĶIAO) Izpildu padomē. Uz 16 vakantajām vietām uz 2 gadu termiņu – no 2015. gada 12. maija līdz 2017. gada 11. maijam – pirmoreiz ĶIAO vēsturē un kā pirmā no Baltijas valstīm Izpildu padomē tika ievēlēta Latvija. Valstu kandidatūras vēlēšanām Izpildu padomē tiek izvirzītas no 5 reģionālajām grupām – Āfrikas, Āzijas, Rietumeiropas un citu valstu grupas, Latīņamerikas grupas un Āzijas grupas. No Austrumeiropas grupas šogad tika ievēlētas Latvija un Armēnija.

Latvija ir ĶIAO dalībvalsts kopš 1997. gada. Latvijas pirmais pārstāvis ĶIAO no 1998. gada bija vēstnieks Kārlis Eihenbaums. Organizācijas starptautiskā atpazīstamība pēdējo gadu laikā ievērojami augusi, un par sasniegumiem starptautiskā miera un drošības stiprināšanā 2013. gada nogalē ĶIAO tika piešķirta Nobela Miera prēmija. Latvijas dalība šīs universālās 197 dalībvalstu organizācijas lēmumu pieņemšanā stiprinās valsts atpazīstamību un būs kā vēl viens daudzpusējās diplomātijas instruments.

Latvija no 2015. gada 1. janvāra kā ES Padomes prezidējošā valsts koordinēs ES dalībvalstu darbu ĶIAO forumos. Latvijas pārstāvis ĶIAO ir vēstnieks Māris Klišāns.

Atslēgas vārdi: , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress