Home » Eiropa, Jaunumi » Grieķija turpina balansēt uz maksātnespējas robežas

Grieķija turpina balansēt uz maksātnespējas robežas

timthumb.phpNeraugoties uz strauji tuvojošos parādu atmaksas datumu un novērojamo progresu sarunās par papildus aizdevuma izmaksu, Grieķija un tās starptautiskie kreditori vēl līdz šim nav panākuši būtisku vienošanos un aizvien balansē uz maksātnespējas robežas.

Ceturtdien tiekoties ar starptautiskajiem aizdevējiem, Grieķijas premjerministrs Alekss Ciprs centās panākt apstiprinājumu reformu plānam, kas paredz atļaut Atēnām saņemt pēdējo starptautisko aizdevuma maksājumu 7,2 miljardu eiro apmērā.

Tomēr kā paredzams, neraugoties uz progresu abu pušu sarunās, tās noslēdzās bez būtiskiem pagriezieniem par labu Grieķijai, tādējādi aizvien saglabājot augstu risku par iespējamo valsts izstāšanos no eiro zonas.

“Mēs turpināsim sarunas pēc dažām dienām,” pēc sarunām paziņojis Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Dijselblūms, apliecinot, ka lai arī tikšanās noslēdzās bez vienošanās, sarunās gāja labi.

Nīderlandes ministra teikto apstiprināja arī Eiropas Komisijas (EK) pārstāvji, norādot, ka tā bija konstruktīva tikšanās, kurā tika panākts progress un intensīvais darbs pie vienošanās panākšanas turpināsies.

Darījumu noslēgt traucē tieši Grieķijas stingrā pozīcija attiecībā uz anti – taupības programmas saglabāšanu, kā pēc tikšanās ar kreditoriem norādīja Ciprs, Atēnas joprojām noraida dažus kreditora priekšlikumus, vienlaikus uzsverot, ka attiecībā uz dažiem jautājumiem darījums bijis ļoti tuvu, kas nozīmē, ka Grieķija varēs veikt piektdien, 5. jūnijā, paredzēto maksājumu Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

Neraugoties uz Grieķijas premjerministra optimismu, sarunās tomēr prasīs kāda piekāpšanos un diez vai šajā situācijā tie būs Eiropas partneri, jo Grieķijas valdība aizvien noraida pabalsta samazinājumus un nodokļu kāpumu, kas pēc Eiropas Savienības (ES) un SVF kreditoru domām varētu novērst valsts bankrotu.

Jau vēstīts, ka 5.jūnijā Grieķijai jāatmaksā parāds SVF 1,5 miljardu eiro apmērā. Bažas par iespējamo maksājumu rada gan Grieķijas finansiālā situācija, gan valsts amatpersonu un starptautisko aizdevēju nespēja panākt vienošanos.

EK prezidents Žans Klods Junkers aicināja SVF turpināt atbalstīt Grieķiju pēc tās vadītājas Kristīnes Lagardas pagājušās nedēļas paziņojuma, kurā viņa brīdināja, ka ja citas valstis un Eiropas Centrālā banka (ECB) vēlas izvairīties no Grieķijas bankrota tuvāko nedēļu laikā, tām būtu jāveic piesardzības pasākumi.

Atslēgas vārdi: , , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress