Home » Jaunumi, Latvija » Dūklavs šodien Luksemburgā aicnās piešķirt pabalstu piensaimniekiem un cūkkopjiem

Dūklavs šodien Luksemburgā aicnās piešķirt pabalstu piensaimniekiem un cūkkopjiem

Saistībā ar situācijas pasliktināšanos piena un cūkkopības nozarē Latvijas zemniekiem steidzami nepieciešams Eiropas Savienības (ES) tiešais atbalsts, šodien Luksemburgā ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē atkārtoti norādīs zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Latvija novērtē Eiropas Komisijas (EK) līdz šim īstenotos atbalsta pasākumus piena un cūkkopības nozarei, taču situācijas uzlabošanai piena nozarē, jo īpaši attiecībā uz ražotāju ienākumu zuduma daļēju kompensēšanu, ar to nepietiek.

“Latvija kā tūlītēju pasākumu saskata tālāku, mērķētu tiešu finansiālu atbalstu piena ražotājiem, jo situācija joprojām ir ļoti grūta. Kopumā ES tirgū uzlabojumi nav vērojami, piena ražošanā saglabājas pārprodukcija, un cenas turpina pazemināties. Latvijā piena iepirkuma cena noslīdējusi zem 190 eiro par tonnu. Grūtības turpinās arī cūkkopības nozarē. Tāpēc turpināsim uzturēt prasību par tiešā finanšu atbalsta sniegšanu piena un cūkgaļas ražotājiem,” sanāksmē norādīs Dūklavs.

Kā ziņots, saskaņā ar Zemkopības ministrijas aplēsēm līdz šā gada beigām nekompensētais ieņēmumu samazinājums piensaimniecībām sasniegs 132,7 miljonus eiro, bet cūkgaļas nozarē tie būs vairāk nekā 23 miljoni eiro.

Jau vēstīts, ka visā ES, tostarp Latvijā, šogad vērojama piena pārprodukcija, kas radusies pēc Krievijas embargo noteikšanas un kvotu sistēmas atcelšanas. Kopš 2014.gada jūlija līdz 2016.gada maijam piena cena samazinājusies par 38%, ilgstoši nenosedzot ražošanas izmaksas. Šovasar iepirkuma cena varētu pazemināties līdz pat 12 eirocentiem par vienu kilogramu piena, kas ir zemākais līmenis kopš iepriekšējās krīzes 2009.gadā.

Tikmēr Briselē norāda, ka papildu ārkārtas atbalsta piešķīrumu ES piensaimniekiem neveicina arī fakts, ka desmit valstis līdz šim tā arī nav izmantojušas iepriekšējo Eiropas Komisijas ārkārtas piešķīrumu.

Piensaimniecības 2015.gada nogalē jau saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījumu no 8,5 miljonu eiro ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei. Savukārt šā gada maijā visām piensaimniecībām no valsts budžeta piešķirti vēl 6 197 000 eiro. Savukārt cūkaudzētājiem par Āfrikas cūku mēra dēļ nokautiem dzīvniekiem ir izmaksātas valsts kompensācijas 2,3 miljonu eiro apmērā, tāpat ciltsdarbam tika izmaksāts arī ES ārkārtas atbalsts 1,30 miljonu eiro apmērā.

Foto: Matt/ https://www.flickr.com/photos/furlined/ https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress