Home » Jaunumi, Latvija » Maijā gada griezumā apstrādes rūpniecībā strauja izaugsme

Maijā gada griezumā apstrādes rūpniecībā strauja izaugsme

Ražošanas apjomi apstrādes rūpniecībā Latvijā pēdējos mēnešos pieaug salīdzinoši strauji. Maijā tie bija par 10,6% lielāki nekā pirms gada (pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem). Kopumā gada piecos mēnešos ražošanas apjomi par 3,1% pārsniedza pagājušā gada rādītāju.

Maijā gada griezumā strauji auga lielākā rūpniecības nozare – kokapstrāde (+11,7%). Pēc divu mēnešu lejupslīdes, ražošanas apjomi pieauga arī otrā lielākajā nozarē – pārtikas rūpniecībā (+2,1%).

Apstrādes rūpniecības izlaide maijā gada griezumā pieauga arī nozarēs, kurās pēdējos gados izlaides apjomi ir bijuši svārstīgi, piemēram, gatavo metālizstrādājumu ražošana (+26,5%), ķīmisko vielu un produktu ražošana (+11,3%), dzērienu ražošana (+7,2%), poligrāfija (+4,3%), gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošana (+7%), transportlīdzekļu ražošana (+5,2%) un papīra ražošana (+8,1%)

Sākot no 2014. gada vidus, vājais pieprasījums būvniecībā negatīvi ietekmēja nemetālisko minerālu ražošanas nozari, tomēr sākot no 2016. gada februāra ražošanas apjomi ir pozitīvi, salīdzinot ar attiecīgo periodu pirms gada. Arī maijā nemetālisko minerālu ražošanas apjomi bija lielāki nekā pirms gada (+6,3%). Tāpat izaugsme bija vērojama tekstilizstrādājumu nozarē, kuras izlaides apjomi pēdējos divos gados sarūk (+15,3%).

Maijā pieauga arī pērn straujāk augošas ražošanas nozares, tādas kā datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana (+33,7%), iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošana (+12,3%), kā arī mēbeļu ražošana (+8,1%).

Savukārt gada griezumā ražošanas apjomi samazinājās vien elektrisko iekārtu un apģērbu ražošanas nozarēs (attiecīgi -7,7% un -3,6%).

Kopumā 2016. gadā Ekonomikas ministrija prognozē mērenu apstrādes rūpniecības izlaides pieaugumu. Izaugsmes tempus lielā mērā noteiks ārējā vide – ES valstu izaugsme un ekonomiskā situācija NVS valstīs.

Foto: Valsts policija/ https://www.flickr.com/photos/valstspolicija/ https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/
Atslēgas vārdi:

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress