Home » Jaunumi, Latvija » Rīgas ostā par 11,5% samazinājies kravu apjoms

Rīgas ostā par 11,5% samazinājies kravu apjoms

Pirmajā pusgadā Rīgas ostā apstrādāti 18,3 miljoni tonnu kravu, kas ir par 11,5% mazāk nekā 2015.gada attiecīgajā laika periodā, informēja ostā.

Saistībā ar zemo pieprasījumu pēc Krievijas energoresursiem Eiropas tirgos ir samazinājusies ogļu un naftas produktu tranzīta plūsma caur Rīgas ostu, un to pārkraušanas apjoms samazinājies par 19%.

Savukārt pārējo kravu kopapjoms salīdzinājumā ar 2015. gada pirmo pusgadu ir palielinājies par 2,3%. Kā skaidro ostā, šī ir pozitīvi vērtējama tendence, jo attiecīgi samazinās arī energoresursu īpatsvars ostas kopējā kravu apjomā. Ja pagājušā gada sešos mēnešos ogles un naftas produkti veidoja 64% no ostas kravu apgrozījuma, tad pašreiz to īpatsvars ir nokrities līdz 59%. Tādējādi mazinās Rīgas ostas atkarība no Krievijas tranzīta kravām.

Beramkravas vēl joprojām ir pārliecinoši lielākā kravu grupa Rīgas ostā. Šī gada sešos mēnešos ostā pārkrauti 10,4 miljoni tonnu beramkravu, un tās veido 57% no ostas kopējā kravu apjoma. Šajā segmentā pozitīvi dinamikas rādītāji, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo pusgadu, saglabājas minerālmēsliem – pieaugums par 3,8%, kā arī koksnes granulām – pieaugums par 17,8%, labības produktiem – pieaugums par 56,4% un koksnes šķeldai – pieaugums par 11,9%. Palielinājies arī pārkrauto sojas produktu, rūdas un dažādu metālu daudzums.

Vienlaikus segmenta lielākajam kravu veidam apgrozījums turpina samazināties – pirmajā pusgadā pārkrauts par piekto daļu mazāk ogļu nekā pagājušajā gadā. Krītoties pieprasījumam pēc Krievijas oglēm, caur Baltijas jūras ostām nosūtītā Krievijas ogļu eksporta plūsma samazinājusies par 15%. Rezultātā būtisks apjoma kritums vispirms skāris tieši Baltijas valstu ostas – pirmajā pusgadā ogļu daudzums Rīgā samazinājies par 21%, Ventspilī – par 46,8%, bet Tallinā 2016.gadā ogles vairs netiek pārkrautas vispār.

Ģenerālkravu segmenta lielāko daļu jeb 62% Rīgas ostā veido konteinerkravas. Pirmajā pusgadā ostā apstrādāts 182 500 TEU vienību konteinerkravu, kas ir par 1,3% vairāk nekā 2015.gada attiecīgajā laika periodā. Šogad palielinājies arī konteinerlīniju kuģu ienācienu biežums – pirmajā pusgadā regulāro konteinerlīniju ietvaros ostā ienāca par 18 kuģiem vairāk. Kopumā 2016. gada pirmajā pusgadā ostā pārkrauts 3,1 miljons tonnu ģenerālkravu, kas ir par 3,4% jeb mazāk nekā 2015. gada pārskata periodā. Ģenerālkravu segmentā pozitīvi dinamikas rādītāji saglabājas arī ro-ro kravām – pieaugums par 3,4%, vienlaikus apjoms krities kokmateriālu ģenerālkravām – kritums par 3,1% un metālu kravām – kritums par 31,7%.

Jūnijā turpināja samazināties ostā pārkrauto naftas produktu apjoms un līdz ar to kritās arī kopējais lejamkravu apgrozījums. 2016.gada pirmajā pusgadā ostā apstrādāti 4,82 miljoni tonnu lejamkravu, kas salīdzinājumā ar 2015.gada pārskata periodu ir par 16,8% mazāk.

2016. gada sešos mēnešos par 8,2% palielinājies apkalpoto pasažieru skaits «Tallink» prāmju līnijā, un tās pakalpojumus izmantojuši 234 4000 ceļotāju. Kopā ar 15 500 kruīzu pasažieriem Rīgas ostā gada pirmajā pusgadā apkalpoti 250 000 pasažieru, kas ir par 5,3% vairāk nekā pagājušajā gadā.

 

Foto:Artis Rams/ https://www.flickr.com/photos/artisrams/ https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/
Atslēgas vārdi:

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress