Home » Eiropa, Jaunumi » SVF šā gada pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi samazina līdz 3,1%

SVF šā gada pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi samazina līdz 3,1%

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) otrdien samazināja pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam līdz 3,1%, brīdinot par Lielbritānijas referenduma par aiziešanu no Eiropas Savienības negatīvo ietekmi uz pasaules ekonomiku.

SVF aprīlī prognozēja, ka pasaules ekonomika 2016.gadā pieaugs par 3,2%. 2015.gadā pasaules ekonomika pieauga par 3,4%. Savukārt nākamgad SVF sagaida pasaules ekonomikas izaugsmi 3,4% apmērā, kas arī ir par 0,1 procenta punktu mazāk nekā lēsts aprīlī.

Fonda pārskatā norādīts, ka pirms 23.jūnijā Lielbritānijā notikušā referenduma ekonomikas dati un finanšu tirgus attīstība liecināja par iepriekšējām prognozēm atbilstošu izaugsmes tempu. Uzlabojumi bija vērojami dažos lielajos attīstības tirgos, jo īpaši Brazīlijā un Krievijā.

Tomēr, neskatoties uz rādītājiem, kas gada sākumā bija labāki nekā prognozēts iepriekš, pēc referenduma novērotās tendences un politiskās, ekonomiskās un institucionālās nestabilitātes pieaugums mudina SVF prognozes samazināt gan šim, gan nākamajam gadam.

Fonds eiro zonas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi šim gadam salīdzinājumā ar aprīli ir paaugstinājis par 0,1 procenta punktu – līdz 1,6%, savukārt nākamā gada prognoze ir samazināta par 0,2 procenta punktiem un tagad ir 1,4% apmērā.

Eiro zonas lielākajām ekonomikām Vācijai un Francijai šogad tiek gaidīta ekonomikas izaugsme attiecīgi 1,6% un 1,5% apmērā. Salīdzinājumā ar aprīli Vācijas IKP pieauguma prognoze palielināta par 0,1%, bet Francijai – par – 0,4%. Savukārt nākamgad SVF sagaida gan Vācijas, gan Francijas ekonomikas apmēra kāpumu par 1,2%, kas ir attiecīgi par 0,4 un 0,1 procenta punktu mazāk nekā aprīlī.

SVF izaugsmes prognozi ASV šim gadam salīdzinājumā ar aprīli ir samazinājis par 0,2 procenta punktiem un tagad tā ir 2,2%, savukārt nākamā gada prognoze ir saglabāta nemainīga 2,5% apmērā.

Kopumā attīstītajās valstīs gan šogad, gan nākamgad gaidāma ekonomikas izaugsme 1,8% apmērā, kas ir attiecīgi par 0,1 un 0,2 procenta punktiem mazāk nekā prognozēts aprīlī.

Savukārt attīstības ekonomiku izaugsmes temps sasniegs 4,1% šogad un 4,6% nākamgad, kas ir tikpat, cik lēsts iepriekš.

Ķīnas ekonomikā SVF eksperti šogad sagaida 6,6% izaugsmi, kas ir par 0,1 procenta punktu straujāk nekā lēsts aprīlī. Nākamā gada IKP pieauguma Ķīnā prognoze saglabāta nemainīga – 6,2%.

Savukārt Krievijā fonds šogad sagaida IKP sarukumu par 1,2%, kas ir par 0,6 procenta punktiem mazāks kritums nekā prognozēts aprīlī. Nākamgad, kā liecina SVF prognozes, Krievijas ekonomika piedzīvos 1,0% izaugsmi, kas ir par 0,2 procenta punktiem vairāk nekā lēsts iepriekš.

Foto: Anthony Starks/ https://www.flickr.com/photos/ajstarks/ https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/
Atslēgas vārdi: ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress