Home » Jaunumi, Latvija, Latvijas uzņēmumi » ‘Cemex’ zaudējumi pērn – 17,7 miljoni eiro

‘Cemex’ zaudējumi pērn – 17,7 miljoni eiro

Būvmateriālu ražotāja SIA “Cemex” apgrozījums Latvijā 2015.gadā bija 71,1 miljons eiro. Pērn tika ciesti 17,669 miljonu eiro zaudējumi, informēja “Cemex”.
Gadu iepriekš “Cemex” strādāja ar 86,9 miljonu eiro apgrozījumu un 1,79 miljonu eiro zaudējumiem.

Bruto peļņa pērn sasniedza 18 miljonus eiro.

Uzņēmumam zaudējumus galvenokārt veido procentu izdevumi un nolietojuma izmaksas attiecībā uz vēsturisko ieguldījumu vairāk nekā 290 miljonu eiro vērtībā Eiropā modernākās cementa rūpnīcas būvniecībā Brocēnos, kā arī vienas uzņēmuma īpašumā esošās civilās būves vērtības daļēja norakstīšana saistībā ar nepieciešamajiem tās remontdarbiem.

Salīdzinot ar 2014.gadu, uzņēmuma apgrozījums un peļņa 2015.gadā samazinājās dēļ vairākiem faktoriem – pieprasījuma samazinājuma Latvijas būvniecības tirgū, eksporta ierobežojumiem uz Krievijas tirgu, Krievijas rubļa vērtības krituma, kā arī kavēšanās ar obligātās iepirkuma komponentes (OIK) atlaides piemērošanu Latvijas energoietilpīgiem uzņēmumiem.

Tajā pat laikā “Cemex” 2015.gadā turpināja veikt investīcijas savā darbībā, veicot kapitālieguldījumus vairāk nekā 12 miljonu eiro apmērā ietekmes uz vidi, ražošanas efektivitātes un darba drošības uzlabojumu ieviešanai, kā arī meitas sabiedrības SIA “Cemex Materiāli” (iepriekš SIA “Rudus”) un transportbetona rūpnīcas un cementa termināļa Rīgā iegādei. Tiek plānots, ka šīs investīcijas turpmākajos gados sniegs būtisku pievienoto vērtību “Cemex” uzņēmumam.

“Lai gan 2015.gads bija izaicinājumiem pilns dažos no mūsu tirgiem, mēs pieņēmām lēmumu veikt investīcijas minerālmateriālu biznesa attīstīšanā Latvijā, lai paplašinātu komerciālo piedāvājumu mūsu klientiem. Mēs sagaidām, ka šis investīcijas palīdzēs uzlabot mūsu darbības rezultātus nākamajos gados. Papildus mēs esam paplašinājuši klientiem piedāvāto produktu klāstu ar valčbetona tehnoloģiju un ceļu pamatnes minerālmateriālu samaisīšanas ar cementu pakalpojumu. Tāpat kā iepriekšējos gadus arī 2015.gadā mūsu prioritāte bija darbinieku un apakšuzņēmēju veselība un drošība,” stāsta “Cemex” izpilddirektors Baltijas valstīs, Somijā un Krievijā Greiems Rasels.

Iegādājoties starptautisko celtniecības materiālu piegādātāju uzņēmumu “RMC Group o.l.c.” 2005.gada martā, “Cemex” kļuva par Brocēnu cementa ražotnes īpašnieku. 2010.gada “Cemex” uzsāka ražošanu pilnībā no jauna uzbūvētajā Brocēnu cementa rūpnīcā, kas ir Eiropā modernākā cementa rūpnīca. Tās izveidē “Cemex” ir investējis 290 miljonus eiro, kas ir lielākās investīcijas Latvijas rūpniecībā pēc neatkarības atgūšanas. Iepriekš Brocēnu cementa rūpnīcas jauda bija 600 000 tonnu gadā, savukārt jaunā rūpnīca spēj saražot 1,6 miljonus tonnu cementa gadā.

“Cemex” Latvijā ražo un izplata cementu, betonu un minerālmateriālus, kā arī piedāvā valčbetona risinājumu ceļu un laukumu būvniecībai. Uzņēmuma augstās kvalitātēs cements ir novērtēts arī eksporta tirgos – Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā un Krievijā.

“Cemex” kopējās investīcijas Latvijā uz 2015.gada beigām sasniedza jau 342 miljonus eiro.

Foto: Martin Lopatka/ https://www.flickr.com/photos/apothecary/ https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress