Home » Baltija, Jaunumi » Igaunijas piena pārstrādātāji uzskata lietuviešus par aizvien lielākiem konkurentiem

Igaunijas piena pārstrādātāji uzskata lietuviešus par aizvien lielākiem konkurentiem

Igaunijas piena pārstrādes uzņēmumi lietuviešus sāk uzskatīt par aizvien lielākiem konkurentiem, jo šī nozare Lietuvā attīstās visstraujāk no trim Baltijas valstīm un ir vairāk orientēta uz eksportu, vēsta Igaunijas laikraksts “Postimees”.

“Lietuvas uzņēmumi ir lieli un vēl paplašinās,” izdevumam atzinis Igaunijas lielākā piena pārstrādātāja “Valio Eesti” vadītājs Maids Solovjovs.

Pēc viņa teiktā, Lietuvā nozares uzņēmumi attīstās straujāk nekā Latvijā un Igaunijā un tiek saražots divreiz vairāk piena produktu nekā abās pārējās Baltijas valstīs.

Lietuva eksportē gandrīz pusi savas piena produkcijas, bet Igaunija – 20-30%, norāda laikraksts. Lietuvā piena nozare salīdzinājumā ar Latviju un Igauniju saņem lielāku valsts atbalstu un eksporta subsīdijas.

“Runājot par svaigpienu, Lietuvā tā nepietiek. Viņi uzcēluši lielas rūpnīcas, bet piensaimnieku trūkst. Savukārt mums Igaunijā ir lielas saimniecības ar vairākiem simtiem govju. Lietuvā pusi svaigpiena iegūst no saimniecībām, kurās ir kādas trīs govis un nav pat piena dzesētāju,” norādījis kompānijas “E-Piim” vadītājs Jānuss Murakass, piebilzdams, ka šī iemesla dēļ Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumi pienu iepērk Latvijā un Igaunijā.

“Viņi piedāvā augstāku cenu, bet saviem zemniekiem maksā nenormāli zemu cenu. Tā viņi gūst peļņu un tad nāk pie mums, lai pirktu dārgāk,” viņš skaidrojis.

Igaunijā piena vairumcena pēdējo mēnešu laikā ir 17-22 eirocenti par litru, bet Lietuvā – 8-14 eirocenti.

Savukārt Igaunijas otrās lielākās kompānijas “Tere” vadītājs Olivers Krūda konkurencē ar lietuviešiem neko sliktu nesaskata.

“Mēs Lietuvā neko nepārdodam – tas ir absolūts princips. Lietuvā piena nozare ir ļoti liela. (..) Tādēļ mēs tur netirgojam, jo tur vienmēr būs lētāk,” viņš izteicies.

Vienlaikus Krūda atzinis, ka no konkurences ar Lietuvu visvairāk cieš Latvijas piena pārstrādātāji, jo Lietuvas uzņēmumi uzpērk pienu Latvijā un vēlāk to eksportē atpakaļ.

Foto: Morten Just/ https://www.flickr.com/photos/mortenjust/ https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress