Home » Jaunumi, Latvija » Palielinājies ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā

Palielinājies ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā

2016. gada novembrī salīdzinājumā ar oktobri ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,3 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Gan vietējā tirgū realizētajai produkcijai, gan eksportētajai produkcijai cenu līmenis pieauga par 0,3 %. Ražotāju cenu līmenis eksportam uz eirozonas valstīm palielinājās par 0,7 %, bet eksportam uz ārpus eirozonas valstīm palika nemainīgs.

Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu pieaugums pārtikas produktu ražošanā un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā.

2016. gada novembrī, salīdzinot ar 2015. gada novembri, vidējais ražotāju cenu līmenis samazinājās par 1,4 %. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas saruka par 2,2 % un eksportētajai produkcijai – par 0,7 %. Produkcijas cenas eksportam uz eirozonas valstīm samazinājās par 0,2 % un eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 0,9 %.

Būtiskākā ietekme bija cenu kritumam elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā. Savukārt cenu pieaugums bija novērojams pārtikas produktu ražošanā un elektroenerģijas sadalē.

Šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz vairāk nekā 620 uzņēmumi, kuri indeksa aprēķiniem katru mēnesi CSP paziņo ap 2,8 tūkstošiem cenu, no tām 1,5 tūkstoši par vietējā tirgū un 1,3 tūkstoši par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

Foto: Andrew Malone/ https://www.flickr.com/photos/andrewmalone/ https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress