Home » Latvija » Ašeradens: No OIK maksājumiem varētu atteikties trīs gadu laikā

Ašeradens: No OIK maksājumiem varētu atteikties trīs gadu laikā

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta Panorāma” atklājis, ka no obligātā iepirkuma komponentes (OIK) Latvija varētu atteikties trīs gadu laikā. “Mēs esam salikuši kopā scenāriju, kas ļauj trīs gadu laikā pilnībā atteikties no OIK maksājumiem,” teicis ministrs. Viņš arī piebilda: “Viegli nebūs, es jau tagad redzu pretreakciju.”

Kā iepriekš rakstīts, Ministru kabineta šā gada 17. aprīļa sēdē tika pieņemts lēmums par darba grupas izveidi elektroenerģijas obligātā iepirkuma maksājumu sistēmas atcelšanai. Par darba grupas vadītāju tika iecelts Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens; par darba grupas vadītāja vietnieku – Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis, savukārt darba grupā tika iekļauti 24 dalībnieki – atbildīgo ministriju un valsts institūciju vadītāji un eksperti, kā arī Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Ārvalstu investoru padomes un citu valdības sociālo partneru vadītāji, kā arī atjaunojamo energoresursu nozares asociāciju pārstāvji.

Ekonomikas minstrijai gala ziņojums jeb priekšlikumi normatīvo aktu grozījumiem valdībā jāiesniedz līdz 1. augustam, bet Ekonomikas ministrijai – līdz 1. septembrim, kas ir mēnesi pirms nākamās Saeimas vēlēšanām.

Nepieciešamība pēc izmaiņām OIK sākās pēc žurnālistu atklātām nelikumībām obligātajā iepirkumu procesā – uzņēmumi nav laikā pabeiguši savus projektus, bet licences saglabājuši, AS “Sadales tīkls” testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Pēc tam Ekonomikas ministrija solīja pārbaudīt visas pagarinātās atļaujas elektrības ražošanai, ko valsts gatavojās iepirkt par paaugstinātu cenu, un vairākiem uzņēmumiem atļaujas anulētas.

Asu pretreakciju un strīdus izraisījis arī elektrības rēķinu kāpums, ko izraisījusi OIK sistēmas maiņa, tagad liekot elektrības patērētājiem maksāt “zaļās enerģijas” komponenti par uzstādītajām jaudām.

Foto: F64

Atslēgas vārdi: ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress