Home » Eiropa, Jaunumi » ASV nosaka rekordlielus muitas tarifus ES ražojumiem

ASV nosaka rekordlielus muitas tarifus ES ražojumiem

Amerikas Savienotās valstis (ASV) noteikušas muitas tarifus Eiropas Savienības (ES) ražojumiem 7,5 miljardu ASV dolāru (6,7 miljardu eiro) vērtībā.

Sieri, vīns, olīvas un daudzas citas Eiropas preces tiks pakļautas cenu paaugstināšanai ASV pēc tam, kad prezidents Donalds Trumps īstenoja savus draudus uzlikt tarifus rekordlieliem 7,5 miljardu dolāru vērtiem Eiropas produktiem.
Šie tarifi attieksies galvenokārt uz importu no Francijas, Vācijas, Spānijas un Lielbritānijas. Taču tas skars arī Latvijas pārtikas preču eksportu.

Neilgi pirms šo tarifu stāšanās spēkā Francijas ekonomikas ministrs Bruno Lemērs kritizēja šo soli un norādīja, ka tā ieviešanai būs “konkrētas” sekas. “”Mēs, eiropieši, dažos mēnešos veiksim līdzīgas, varbūt pat vēl bargākas sankcijas,” brīdinājis Lemērs.

ASV jaunos muitas tarifus noteikušas pēc Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) lēmuma, kas ļauj ASV šādi reaģēt uz subsīdijām Eiropas aviobūves uzņēmumam “Airbus”.

PTO secinājusi, ka “Airbus” Eiropas Savienībā saņēma konkurenci kropļojošas subsīdijas. Lai kompensētu radītos zaudējumus, PTO ir piešķīrusi ASV tiesības ieviest kompensējošus pasākumus paaugstinātu importa nodokļu veidā importam no ES.

“Airbus” ražojošajām valstīm Lielbritānijai, Francijai, Vācijai un Spānijai tiks piemēroti stingrāki tarifi nekā citām ES dalībvalstīm.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress