Home » Jaunumi, Latvija » Ražotāju cenu līmenis rūpniecībā decembrī samazinājās par 0,4 %

Ražotāju cenu līmenis rūpniecībā decembrī samazinājās par 0,4 %

2019. gada decembrī, salīdzinot ar novembri, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 0,4 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis samazinājās par 0,2 %, eksportētajai produkcijai par – 0,6 %. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis samazinājās par 0,5 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm par – 0,8 %.

Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu kritums koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles. Cenu paaugstinošā ietekme bija atsevišķu pārtikas produktu ražošanā.

2019. gada decembrī, salīdzinot ar 2018. gada decembri, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā ir samazinājies par 1,1 %. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis ir palielinājies par 0,1 %, bet eksportētajai produkcijai samazinājies par 2,3 %. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas samazinājušās par 2,0 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm par 2,6 %.

Būtiskākā ietekme bija cenu samazinājumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles. Cenu paaugstinošā ietekme bija atsevišķu pārtikas produktu ražošanā, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā, kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā.

2019. gadā 12 mēnešu vidējais ražotāju cenu līmenis salīdzinājumā ar 2018. gada 12 mēnešu vidējo līmeni Latvijas rūpniecībā palielinājās par 1,9 %. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas palielinājās par 4,0 %, eksportētajai produkcijai palika nemainīgas, t. sk. eksportam uz eirozonas valstīm cenas pieauga par 0,4 %, bet eksportam uz ārpus eirozonas valstīm samazinājās par 0,3 %. Vislielākā ietekme cenu līmeņa kāpumam bija elektroenerģijas ražošanai, tirdzniecībai un siltumapgādei, atsevišķu pārtikas produktu ražošanā, kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā. Lielākais cenu samazinājums bija koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles.

2019. gadā informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedza vairāk nekā 600 uzņēmumi, kuri indeksa aprēķiniem katru mēnesi CSP paziņoja ap 2,4 tūkstošiem cenu, no tām 1,3 tūkstoši par vietējā tirgū un 1,1 tūkstoši par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

Atslēgas vārdi: ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress