Home » Jaunumi, Latvija » Tuvākie mēneši Latvijas eksportam sola stabilitāti

Tuvākie mēneši Latvijas eksportam sola stabilitāti

Jaunākie CSP dati rāda, ka preču eksporta vērtība pēc straujas izaugsmes pērnā gada nogalē janvārī saruka par 0.9%, salīdzinot ar atbilstošo periodu pērn. Daļa no skaidrojuma slēpjas kalendārā, proti, šī gada janvārī bija par divām darba dienām mazāk. Sezonāli un kalendāri koriģētie CSP dati uzrādīja lēnāku, bet joprojām diezgan labu 5.2% izaugsmi.

Pēc lieliskiem rezultātiem gada nogalē graudu un rapša eksportā iezīmējās 18% kritums. Lielāko daļu pērnā gada rekordražas jau esam eksportējuši un tuvākajos mēnešos eksporta apjomi, visticamāk, būs līdzīgāki iepriekšējiem gadiem. Janvārī redzam mīnusu, bet kādā no nākamajiem mēnešiem atkal var atgriezties plusi. Kritums atgriezās sauszemes transportlīdzekļu eksportā, kur to galvenokārt virzīja mazāks vieglo automobiļu eksports (-35%). Sarukums atgriezās arī vairākās citās preču grupās. Viens mēnesis gan vēl neliecina par tendences maiņu.

Kopējo eksporta rādītāju cēla tādas preces kā farmācijas produkti (+32%), koksne un tās izstrādājumi (4.5%), elektroierīces un iekārtas (6%), kā arī dzērieni (16%). Pirmās divas preču grupas lielā mērā atspoguļo mūsu ražotāju panākumus, savukārt pēdējās divas ir galvenokārt reeksports – tātad pārsvarā vairumtirgotāju veiksmes stāsti.

Eksportā šobrīd vēl neredzam Brexit ietekmi, lai gan muitas kontroles un dažādu formalitāšu ieviešana sakrīt ar 84% kritumu importā no Apvienotās Karalistes. Savukārt preču eksports uz šo partnervalsti auga par spēcīgiem 15%. Gandrīz 80% no tā, ko eksportējam uz šo galamērķi, veido koksnes produkti. Janvārī to eksports kāpa par iespaidīgiem 43%. Koksnes eksports uz Apvienoto Karalisti jau kopš jūlija aug straujāk par 10% un ceturtajā ceturksnī pat vidēji par 90%. Tik straujas izaugsmes periods liek domāt par to, ka priekšā gaidāms atslābums.

Latvijas uzņēmumu vērtējums par eksporta pasūtījumiem saglabājas diezgan stabils. Eiropas un visas pasaules apstrādes rūpniecība turpina atveseļoties un optimistiski raugās uz biznesa iespējām tuvākā gada laikā. Globālā tirdzniecība pēdējo mēnešu laikā ir pieredzējusi strauju uzrāvienu un arī tuvākie mēneši Latvijas eksportam kopumā sola stabilitāti.

Agnese Buceniece, Swedbank vecākā ekonomiste

Atslēgas vārdi: , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress