Home » Jaunumi, Latvija » Apstrādes rūpniecības izaugsmes prognoze šim gadam ir 7%

Apstrādes rūpniecības izaugsmes prognoze šim gadam ir 7%

Aprīlī Latvijas rūpniecība pieauga par 20,5%, apstrādes rūpniecība par 20,3%. Uz vājā pērnā gada fona uzrādītais pieaugums ir likumsakarīgs un līdzīgs temps būs vērojams arī tuvākajos mēnešos. Kopumā no 22 apstrādes rūpniecības nozarēm, 18 nozares uzrādīja iespaidīgu produkcijas apjoma pieaugumu. Ražošanas apjoma kritums saglabājās iekārtu un ierīču remontā (-12,5%), elektrisko iekārtu (-4,5%) un citu transportlīdzekļu ražošanā. Četros mēnešos apstrādes rūpniecības pieaugums sasniedzis 7.5%.

Skatoties uz priekšu, var teikt, ka tas nav viss un arī tuvākajā laikā būs vērojams krass aktivitātes kāpums. Globālais apstrādes rūpniecības indekss maijā norāda, ka nozare turpināja uzsākto izaugsmes ceļu jau 11 mēnešus no vietas. PMI indekss maijā pieauga no 55,9 līdz 56,0, sasniedzot augstāko līmeni nedaudz vairāk nekā 11 gadu laikā. Tas, ka Latvija šūpojas līdzi globālajām plūsmām, apliecina arī noskaņojuma izmaiņas šeit.

Ja noskaņojums Latvijas apstrādes rūpniecībā aprīlī strauji izleca no mīnusiem sasniedza 2018. gada janvāra līmeni, tad maijā tas pakāpās līdz 3.4 punktiem. Tik pozitīva nozare nav bijusi kopš 2007. gada, kaut līmenis joprojām vēl atpaliek no tā pozitīvisma, kas valdīja posmā no 2003. – 2007. gadam. Ekonomikas atvēršanās sniegs tālākus izaugsmes impulsus, kamēr piedāvājums nostabilizēsies atbilstoši pieprasījumam. Grūti noteikt, cik ātri tas notiks, bet tuvāko divu gadu laikā nosacījumi varētu saglabāties ļoti labvēlīgi. Šajā laika posmā lielākie izaicinājumi ir skaidri iezīmējušies – loģistikas sarežģījumi un komponenšu iztrūkums, kā arī izejvielu cenu kāpums. Joprojām saglabāsies arī epidemioloģisko noteikumu ietekme. Tie, kas atradīs veidus kā šos šķēršļus pārvarēt, nodrošinās arī jestrāku izaugsmi.

Savs devums būs arī autonomās stratēģijas iedzīvināšanai, kas daudzām valstīm liek un liks pārskatīt un dažādot piegādes ķēdes. Tas pavērs jaunas nišas izaugsmei arī Latvijai, kaut aptaujas un tendences pasaulē neliecina par būtisku atkāpšanos no līdz šim piekoptās prakses. Tādēļ lielu lomu saglabās valsts aktīva iesaistīšanās investīciju projektu piesaistē, kā arī sniedzot efektīvu atbalstu, lai mūsu ražotāji spētu izmantot jebkuru iespēju.

Kamēr jaudās ir brīvas vietas un tiks atgūts iekavētais, izaugsme būs strauja. Bremzēšanās sāksies līdz ar jaudu izsmelšanu un pacelsies jautājums par investīcijām. Jautājums ir, cik spēcīga būs saglabājusies pēdējos gados valdošā piesardzība un cik gatavi būs uzņēmēji uzņemties riskus. Apstrādes rūpniecības izaugsmes prognoze šim gadam ir 7%.

Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists

Atslēgas vārdi:

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress