Home » Jaunumi, Latvija » Gada deviņos mēnešos ostu apgrozījums pieaudzis par 16%

Gada deviņos mēnešos ostu apgrozījums pieaudzis par 16%

Šī gada pirmajos deviņos mēnešos Latvijas ostās pārkrauti 35 miljoni tonnu kravu, kas, salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem trim ceturkšņiem, ir pieaugums par 16%. Tāpat kā gada sākumā arī septembrī un visā periodā kopumā visstraujāk pieaudzis akmeņogļu kravu apgrozījums, liecina Satiksmes ministrijas apkopotie operatīvie dati.

Kopumā septembrī ostās pārkrauti 3,9 miljoni tonnu kravu, un tas ir par 357,6 tūkstošiem tonnu jeb 10% vairāk nekā augustā.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits pauž, ka pozitīvos rādītājus nozarē ietekmē sadarbības attīstība ar Vidusāzijas valstīm Kazahstānu un Uzbekistānu, kas šogad būtiski kāpinājušas pārvadājumu apjomus Latvijā. Turpinās arī cieši kontakti ar Poliju – pēdējos mēnešos pieaudzis uz Poliju nosūtīto ogļu kravu apjoms, kas sasniedzis gandrīz vienu miljonu tonnu, tā palīdzot šai valstij sagatavot energoresursu krājumus gaidāmajai ziemai.

Akmeņogļu kravu apgrozījums Latvijas lielajās ostās kopumā šī gada deviņos mēnešos sasniedza 6,2 miljonus tonnu, un tas, salīdzinot ar iepriekšējā gada šādu pašu periodu, ir par 5,8 miljoniem tonnu vairāk. Septembrī pārkrauti 705 tūkstoši tonnu akmeņogļu, un tas ir par 9% vairāk nekā augustā.

No Latvijas lielajām ostām septembrī akmeņogles visvairāk pārkrautas Rīgas ostā – 372,5 tūkstoši tonnu. Ventspils ostā septembrī pārkrauti 325 tūkstoši tonnas akmeņogļu, bet Liepājā – 7,8 tūkstoši tonnu akmeņogļu.

Pārkrauto naftas produktu apjoms septembrī attiecībā pret iepriekšējo mēnesi pieaudzis par 57%, un kopumā šajā mēnesī caur Latvijas lielajām ostām vesti 537,9 tūkstoši tonnu naftas produktu. Šajā kravu segmentā līdere gan septembrī, gan arī deviņu mēnešu periodā bija Ventspils osta, kur naftas produktu apgrozījums šogad sasniedzis sasniedza 5,5 miljonus tonnu.

Gada pirmajos trīs ceturkšņos palielinājies arī ģenerālkravu apgrozījums, kas, salīdzinot ar 2021. gadu, ir par 11% jeb vienu miljonu tonnu lielāks, tajā skaitā, konteineru kravas pārkrautas par 13,7%, jeb 0,4 miljoniem tonnu vairāk un ro-ro kravas par 14,4% vairāk.

Kopējais dzelzceļa kravu apgrozījums šī gada deviņos mēnešos sasniedza 16,8 miljonus tonnu, kas, salīdzinot ar 2021. gadu, ir kāpums par 9,4 %. Pa dzelzceļu pārvadāto naftas produktu kravu apgrozījums samazinājies līdz 3,3 miljoniem tonnu, kas gada laikā ir kritums par 29%. Savukārt labības kravu apgrozījums sasniedza 3 miljonus tonnu, kas, salīdzinot ar 2021. gadu, ir kāpums par 1%. Par 3,7 reizēm pieaudzis dažādu rūdu pārvadājumu apjoms, kas gada pirmajos septiņos mēnešos sasniedza 1,5 miljonus tonnu kravu.

Kopējo dzelzceļa kravu apgrozījuma pieaugumu visvairāk ietekmēja kāpums ogļu kravu apgrozījumā – gada pirmajos trīs ceturkšņos pa dzelzceļu pārvadāti 3,9 miljoni tonnu akmeņogļu, un tas ir par 4,7 reizēm vairāk nekā pērn.

Foto: F64

Atslēgas vārdi:

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress