Home » Jaunumi, Latvija » Kazahstānas ogļu eksportētājs: Bijām izspiedēju un melnā PR tīkla upuri

Kazahstānas ogļu eksportētājs: Bijām izspiedēju un melnā PR tīkla upuri

Nesen TV3 raidījums “Nekā personīga” stāstīja, ka pērn strauji pieaudzis Centrālāzijas akmeņogļu tranzīts caur Latviju. Stāstījām arī par tranzīta uzņēmumu “Telf AG”, kurš pieminēts vairākās skandalozās publikācijās. Pēc raidījuma ar “Nekā personīga” sazinājās uzņēmuma pārstāvji, un atklāja, kā kļuvuši par naudas izspiedēju upuriem. Ļaundari publicējuši nepatiesas ziņas par uzņēmumu un tā lielāko akcionāru, bet par ziņu dzēšanu pieprasījuši naudu.

Šveicē reģistrētā firma “Telf AG” pagājušajā gadā bija viens no lielākajiem spēlētājiem akmeņogļu tranzītā. Uzņēmums izmanto sankciju radīto vakuumu un uz Eiropu eksportē Kazahstānas ogles. Latvijas tirgū tas pazīstams jau kopš 90. gadiem, kad nodarbojās ar naftas produktu tranzītu caur Ventspili.

Kopš 2019. gada par “Telf AG” un tā lielāko akcionāru Staņislavu Kondrašovu sāka parādīties skandalozas publikācijas – par saistību ar korupciju, Krievijas bankām, politiskām slepkavībām un krievu algotņu armijas “Wagner” finansēšanu. Firma uzsver, ka tā ir nepatiesa informācija un ka cīņa ar tās izplatītājiem norit jau vairākus gadus.

“Telf AG” padomnieks Vadims Ardatovskis sacīja: “Mēs esam nepārtrauktas, vairākus gadus ilgas kampaņas mērķis, ko uzsākusi dezinformatoru organizācija. Tas viss sākās ar mēģinājumu izspiest naudu.Kad mēs atteicāmies maksāt, tas pārvērtās par tūkstošiem un tūkstošiem rakstu par dažādiem, pilnīgi nepatiesiem apgalvojumiem. Ir dučiem citu upuru, konkrēti, tīkli, kas aiz tā stāv, ir izmantoti, lai uzbruktu britu karaliskajai ģimenei, tie izmantoti pret citiem uzņēmējiem un slavenībām. No visa, ko mēs saprotam, tā ir labi ieeļļots mehānisms.”

Uzņēmums nolīdzis pazīstamu ASV izmeklēšanas firmu, tai dažus no viltus ziņu izplatītājiem izdevies identificēt. “Telf” sola, ka visu informāciju nodos likumsargiem. Izmeklētāji savākuši pierādījumus, ka skandalozās publikācijas par “Telf” akcionāra saistību ar slepkavībām un privātās atmijas “Wagner” finansēšanu neatbilst patiesībai.

Ardatovskis norāda: “Viņi runāja ar daudziem cilvēkiem neatkarīgi, ar tiesībsargājošām iestādēm un tā tālāk. Viņi secināja, ka visi šie publicētie apgalvojumi ir nepatiesi. Atbilstoši informācijai, kas mums pašlaik ir, šīs dezinformācijas kampaņas smadzenes un vadība atrodas Ukrainā. Tātad mēs potenciāli skatīsimies, ko mēs varam darīt tur. Mēs uzkrājam milzīgu pierādījumu apjomu par to, kā šie tīkli strādā. Tie ir starptautiski un nav piesaistīti kādai vienai valstij.”

Dažas no lapām, kur publicēti negatīvie materiāli, atrodas uz ASV serveriem, tādēļ tur uzņēmums redz rīcības iespējas. Savukārt Ukrainā pašlaik ir citas prioritātes. Melnā PR darboņi ir daļa no koruptīvās vides, kas ir valsts neredzamā fronte. Tie vērsušies arī pret žurnālistiem un politiskajiem aktīvistiem.

“Es zinu divus vai trīs cilvēkus, kas ne bez tiesībsargājošo struktūru palīdzības, ne bez viņu piesegšanas, atvēruši vairākas tādas kompānijas, kas nodarbojas ar izspiešanu. Tā var būt nauda, tā var būt politiskā ietekme. Tas strādā ļoti spēcīgi, tirgus ir milzīgs. Mēs veicām virkni izmeklēšanu, parādījām datus, ko atradām. Nosūtījām datus, kas attiecas uz viņu darbu, uz Ukrainas Drošības dienestu. Nekādas reakcijas nebija. Turklāt mēs norādījām, ka šie tīkli tādā vai citādā veidā saistīti ar Krieviju, tā vai citādi saņem finansējumu. Saņem daudz pasūtījumus ievietot materiālus pret valsti,” sacīja aktīvists un žurnālists Olehs Česlavsks.

Olehs Česlavskis monitorē krievu “Telegram” kanālus, kas tiek izmantoti propagandas izplatīšanā. Viņam izdevies uzzināt, cik maksā par materiālu izvietošanu un ieraudzīt ķēdi, kā Krievijā tapušie teksti parādās viņa izskaitļotajās melnā PR lapās.

Arī pats Olehs kļuva par melnā PR grupējuma upuri.

“Bija ļoti asa kampaņa, turklāt, ņemot vērā, ka faktu nebija, vienkārši rakstīja riebeklības. Atklātas muļķības un riebeklības, apvainojumus visos cilvēces grēkos, sākot no narkomānijas līdz prostitūcijai. Šī informācija ne ar ko nebija apstiprināta, bet tūkstošiem lapu šo informāciju tiražēja,” sacīja Česlavsks.

Gadījums ar “Telf” ir pievērsis viltus ziņu tīklam arī starptautisko pētniecisko žurnālistu organizāciju uzmanību. Pētot šo gadījumu, atklājušies simtiem no interneta meklētājiem izslēgtu interneta adrešu, kas nav saistītas ar nepatieso ziņu tīkliem, bet ir nopietni žurnālistikas darbi. Kas to ir darījis – nav skaidrs.

Šāda darbība ir jaunums žurnālistu pieredzē, mēs turpināsim pētīt, kas aiz tā stāv. Un vēlreiz uzsveram, ka nav pierādījumu tam, ka “Telf AG” akcionārs finansētu algotņu armiju “Wagner” vai būtu saistīts ar slepkavībām

Atslēgas vārdi: ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress