Home » Jaunumi, Latvija » Ārlietu ministrijas valsts sekretārs ar Japānas kolēģi uzsver nepieciešamību pēc ciešākas ekonomiskās sadarbības

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs ar Japānas kolēģi uzsver nepieciešamību pēc ciešākas ekonomiskās sadarbības

29.novembrī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis tiekas ar Japānas Ārlietu ministrijas Eiropas lietu departamenta ģenerāldirektoru Džiro Koderu, lai noturētu politiskās konsultācijas.

Konsultāciju ietvaros tiek pārrunāti aktuālie jautājumi abu valstu attiecībās, tai skaitā 90 gadu jubileja kopš Japāna ir atzinusi Latvijas valsti un 20 gadi kopš diplomātisko attiecību atjaunošanas. Latvijas un Japānas attiecības ir attīstījušās pragmatiski un pakāpeniski. Tās veidojas harmoniskas, aptverot visas sadarbības jomas politisko, kultūras un izglītības, bet šobrīd puses īpaši izprot un uzsver nepieciešamību pēc ciešākas ekonomiskās sadarbības.

Japānā jau veiksmīgi darbojas Latvijas farmācijas un kokapstrādes uzņēmumi, kā arī pieprasīti ir Latvijas dizaineru izstrādājumi. Latvijas vēstniecība sadarbībā ar Tūrisma Attīstības valsts aģentūru, kā arī Rīgas Tūrisma biroju aktīvi strādā, lai veicinātu Latvijas atpazīstamību un piesaistītu Latvijai vairāk Japānas tūristu.

,,Esam priecīgi, ka Latvijas jaunatnes vidū japāņu valodas studijas kļūst aizvien populārākas. Tas nozīmē, ka būs vesela jauno uzņēmēju, gidu un tulku paaudze, kas būs apguvusi Japāņu kultūru un valodu, un būs gatava tai sadarbībai, kurai pamatus ieliekam šodien’’, uzsver A. Teikmanis.

Sarunu otrajā daļā tika apspriestas ES – Japānas attiecības, Eirozonas finanšu krīze, Latvijas un Japānas reģionālās politikas aktualitātes, kā arī sadarbība starptautiskajā arēnā.

Latvijas – Japānas politiskās konsultācijas notiek regulāri, un šīs ir jau ceturtās augsta līmeņa konsultācijas. Iepriekšējās politiskās konsultācijas notika pērn 25. un 26.novembrī Tokijā valsts sekretāra A. Teikmaņa vadībā.

Latvijas un Japānas attiecības ir konstruktīvas, tās aizsākušās jau 1919.gadā. Japāna bija viena no pirmajām Āzijas valstīm, kas atzina Latvijas neatkarību 1919.gada 10.janvārī de facto, un 1921.gada 26.janvārī de iure. Latvija ir bijusi svarīga sabiedrotā Eiropā 1920. un 1930.gados. Latvijas un Japānas diplomātiskās attiecības ir tikušas atjaunotas 1991.gada 10.oktobrī, un kopš tā laika tās ir pakāpeniski kļuvušas ciešākas. Nozīmīga ir bijusi 2007.gada Japānas imperatora Akihito un kundzes Mičiko vizīte Latvijā.

 

Atslēgas vārdi: ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress