Home » Jaunumi, Latvija » Vizīte Līča valstīs Latvijas uzņēmumiem paver attīstības iespējas

Vizīte Līča valstīs Latvijas uzņēmumiem paver attīstības iespējas

Pagājušās nedēļas izskaņā no oficiālās vizītes Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) un Katarā atgriezās Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un plaša Latvijas uzņēmēju delegācija.

Vizīte tika organizēta pēc Latvijas puses iniciatīvas, lai meklētu jaunus eksporta tirgus un piesaistītu Latvijai jaunas investīcijas. Vizītes laikā vairākiem mērķtiecīgiem mūsu valsts uzņēmumu pārstāvjiem bija iespēja tikties ar potenciālajiem partneriem un investoriem. Atskatoties uz Līča valstīs pavadīto laiku un ieguvumiem, ko šī vizīte radījusi, Latvijas uzņēmēji ir optimistiski.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols, kurš vadīja Latvijas uzņēmēju biznesa delegāciju,uzskata, ka šī vizīte ne tikai vārdos, bet arī praksē ir nozīmīgs solis Latvijas uzņēmumu attīstībai. „Sadarbībai perspektīvākās Latvijas preču un pakalpojumu nozares ir lauksaimniecība, koksne un tās izstrādājumi, pārtikas rūpniecības produkti un jaunās tehnoloģijas. Darbība šajās jomās Latvijas uzņēmējiem var dot pavisam citas attīstības iespējas nekā vietēja mēroga tirgos. Vērojot uzņēmēju tikšanās un viņu mērķtiecīgo darbību, ceru, ka šī vizīte ir tikai sākums un būs arī konkrēti rezultāti,” saka A.Ozols.

Ilgstoša sadarbība ar Līča valstīm ir izveidojusies uzņēmumam SWH SETS. Tā ģenerāldirektors Aivars Lokmanis jau 1993.gadā ilgāku laiku ir pavadījis Saūda Arābijā, modernizējot valsts datu krātuves. Šoreiz SWH SETS vizītē devās ar vairākiem konkrētiem piedāvājumiem. „No SWH SETS piedāvājuma vislielāko interesi izpelnījās “Smart City” risinājumi, it īpaši – Nekustamo īpašumu pārvaldīšanas sistēma. Turpinās sarunas ar nekustamo īpašumu attīstītājiem Dubajā un ICT kompāniju Dohā” vizītes rezultātus apkopo A.Lokmanis. SWH SETS ar Hitachi Smart City saista kopīgas intereses pilsētas infrastruktūras risinājumos. SWH SETS piedāvā vairākus Smart City programmatūras produktus, savukārt Hitachi piedāvājumā ir tehnoloģijas un ražošanas jaudas, lai piedāvātu integrētu pilsētas infrastruktūras objektu celtniecību un ieviešanu.

Ar īpašu sajūsmu AAE un Kataras biznesa pārstāvji uzņēma Savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācijas, “BG Eksports” direktora Daiņa Paeglīša aicinājumu apmeklēt Latviju medību tūrismā. „Par briežu, liellopa un aitas gaļas eksportu nopietni interesējās Kataras pārtikas koncerns „Hassad Food””, norāda D.Paeglītis. Šobrīd šajās valstīs tieši Latvijā audzētie liellopi nav iegādājami. „Koncerna pārstāvji būtu gatavi ne vien izplatīt uzņēmu pārstāvošās valstīs Latvijā audzētu gaļu, bet arī veikt investīcijas briežu, liellopu un aitas gaļas nozares attīstībā un loģistikas centra Latvijā izveidē. Tāpat iespējama sadarbība medību tūrisma organizēšanā gan ar AAE, gan Kataras interesentiem” par vizītes laikā iegūtajiem kontaktiem saka D.Paeglītis.

Priekšlikumus sadarbībai ar uzņēmumu “Lameko Impex” vizītes laikā izteica 3 kompānijas. Uzņēmums nodarbojas ar zāģmateriālu eksportu un vairumtirdzniecību, kā arī dažādu apdares materiālu importu. Kā stāsta uzņēmuma pārdošanas direktors Intars Āboliņš, uz Dubaiju (AAE) kompānija devās jau pie iepriekš zināmiem kompāniju pārstāvjiem, savukārt Dohā (Katarā) izveidojās 2 jauni potenciālie sadarbības kontakti, caur kuriem varētu šajā reģionā izplatīt kompānijas produkciju. „Ļoti ceram, ka pēc tikšanās ar Dubaijas, Abu Dhabi un Kataras Tirdzniecības un Rūpniecības kameru pārstāvjiem mūsu uzņēmuma kontakti nonāks līdz koksnes importētājiem, tādējādi nākotnē ceram realizēt savu kokmateriālu produkciju AAE un Katarās valstīs”, pēc vizītes saka I.Aboliņš.

Veselības pakalpojumu konsultāciju kompānijas „NCL „ valdes locekle Guna Bīlande norāda, ka interesi par kompānijas pārstāvētajiem dabiskās dziedināšanas veselības pakalpojumiem izrādīja AAE satikties uzņēmumu pārstāvji. „NCL” saņēmis arī konkrētu piedāvājumu sadarbībai vienā no Dubaijas ekonomiskajām zonām „Health Care City”. „Mēs tikām uzrunāti sadarbībai, papildinot jau esošo veselības pakalpojumu klāstu. Vietā, kur mediķu aprūpē ir pacienti ar muguras veselības problēmām, ārstēšana tiek veikta ar speciāliem aparātiem, bez ķirurģiskas iejaukšanās. Mūsu metode veselīga dzīvesveida problēmu risināšanai varētu tik iekļauta „Health Care City” sniegto pakalpojumu klāstā.

LR Ministru prezidenta Valda Dombrovska oficiālā vizīte AAE (Abu Dhabi un Dubaijā ) un Katarā (Dohā) norisinājās no 2012.gada 10.līdz 15.martam. Biznesa vizītē devās 32 Latvijas vadošie uzņēmumi pārstāvot izglītības, finanšu, IT, kokapstrādes, transporta un loģistikas, būvniecības un nekustamā īpašuma, enerģētikas, metālapstrādes, pārtikas ražošanas, medicīnas pakalpojumu un citas jomas. Latvijas uzņēmēju delegāciju šajā vizītē organizēja LIAA sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru.

Latvijas biznesa delegācijai AAE un Katarā notika biznesa forumi un individuālās tikšanās, kā arī nozaru apaļā galda diskusijas. Tāpat tika organizētas individuālās tikšanās ar potenciālajiem sadarbības partneriem. Vizītes ietvaros notika tikšanās arī ar dažādām tirdzniecības veicināšanas organizācijām.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress