Home » Eiropa, Jaunumi » Ekonomikas ministrs Zviedrijā popularizēs Latvijas mašīnbūves un metālapstrādes nozari

Ekonomikas ministrs Zviedrijā popularizēs Latvijas mašīnbūves un metālapstrādes nozari

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts šonedēļ, no 6.novembra līdz 7.novembrim, atradīsies darba vizītē Zviedrijā, lai kopīgi ar Latvijas uzņēmējiem Jenšēpingā piedalītos Starptautiskajā inženierzinātņu nozares izstādē „Elmia Subcontractor – 2012”, kuras nacionālās partnervalsts statusā šogad ir Latvija.

Izstādē „Elmia Subcontractor”, kas ir vadošā mašīnbūves un metālapstrādes nozares izstāde Zviedrijā, šogad būs pārstāvēti gandrīz 20 Latvijas uzņēmumi, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācija. Izstādes laikā paredzēta ekonomikas ministra un uzņēmēju diskusija „Latvia Today”, kā arī oficiālā pieņemšana Latvijas nacionālajā stendā, piedaloties Latvijas un Zviedrijas puses uzņēmējiem.

Lai iepazīstinātu ar investīciju un sadarbības iespējām ar Latviju, kā arī aicinātu paplašināt darbību Latvijā, ekonomikas ministrs izstādes laikā tiksies arī vairāku Zviedrijas uzņēmumu vadību, kuru meitasuzņēmumi jau darbojas Latvijā, piemēram, lielveikalu un noliktavu iekārtu izgatavošanas uzņēmumu „ITAB”, metālapstrādes uzņēmumiem „LEAX Group” un „Sperre Group” u.c..

Savukārt trešdien, 7.novembrī, Stokholmā ekonomikas ministrs tiksies ar Zviedrijas Ārējās tirdzniecības ministri Evu Bjorlingu (Ewa Björling), ar kuru plānots pārrunāt sadarbības aktualitātes Eiropas Savienības (ES) ietvaros, kā arī abu valstu ekonomisko sadarbību un iespējas to paplašināt. Tikšanās laikā ekonomikas ministrs arī aicinās Zviedriju atbalstīt Latvijas uzņemšanu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD) jau nākamajā paplašināšanās kārtā.

Tāpat nolūkā diskutēt par informācijas tehnoloģiju (IT) nozares perspektīvām, inovāciju veicināšanu un labās prakses piemēriem D.Pavļuts Stokholmā apmeklēs zinātnes un tehnoloģiju parku „Kista Science City”.

Kopā ar ekonomikas ministru darba vizītē uz Zviedriju dosies arī LIAA direktors Andris Ozols. Izstādē „Elmia Subcontractor- 2012” šogad Latvijas Nacionālajā stendā būs pārstāvēti uzņēmumi: „Dambis”, „Elk Plus”, „Latgales Stabu Konstrukcijas”, „Metālmeistars”, „NOOK Serviss”, „Padtex Insulation”, „Roto Plus”, „Silmor”, „SFM Latvia”, „Valkas MD”, „VAR C”, „Belmast”. Ar individuālajiem stendiem izstādē piedalīsies„Latvijas Finieris Iekārtu rūpnīca”, „Geor”, „Vikan Marketing”, „Volburg”un„efn NORD”. Tā kā šogad izstādē „Elmia Subcontractor – 2012” Latvijai piešķirts partnervalsts statuss, izstāžu sabiedrība „Elmia AB” radusi iespēju veidot t.s. „Latvia Lounge”, kurā būs pieejama plaša informācija par LIAA, Latvijas Tūrisma attīstības aģentūru (TAVA), kā arī informācija un eksponāti no pieciem uz dizaina produktu izgudrošanu un ražošanu orientētām organizācijām un uzņēmumiem: SIA „EHT Fabrik”, SIA „Platpīrs”, Rīgas Tehniskā universitātes, SIA „Roto Plus” un SIA „Skan Tooling”.

Informācija par Latvijas un Zviedrijas ekonomisko sadarbību:

2011.gadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Zviedriju sasniedza 1074,8milj.EUR (eksports 639,8 milj. EUR, savukārt imports 434,9 milj. EUR), kas ierindoja Zviedriju 6.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā.

2011.gadā Latvijas preču eksports ar Zviedriju sasniedza 478,8milj.EUR (salīdzinot ar 2010.gadu – palielinājies par 19,8%), savukārt imports – 365,7milj.EUR (salīdzinot ar 2010.gadu – palielinājies par 41,9%).

Nozīmīgākās preču grupas eksportā: koksne un tās izstrādājumi (51,6%), metāli un to izstrādājumi (12,9%), mašīnas, mehānismi; elektriskās iekārtas (7,6%), transporta līdzekļi (5,3%), tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi (5%) u.c.

Nozīmīgākās preču grupas importā: mašīnas, mehānismi; elektriskās iekārtas (23,5%), transporta līdzekļi (18,4%), metāli un to izstrādājumi (11,1%), dzīvnieki un lopkopības produkcija (10%), koksnes papīrmasa; papīrs, kartons (6,9%) u.c.

2011.gadā Latvijas pakalpojumu eksports ar Zviedriju sasniedza 161milj.EUR (salīdzinot ar 2010.gadu – palielinājies par 10,7%), savukārt imports – 69,2milj.EUR (salīdzinot ar 2010.gadu – palielinājies par 22,7%).

Pēc Latvijas Bankas statistikas datiem 2011.gadā Zviedrija bija lielākais investors Latvijā. Galvenās nozares, kurās reģistrētas ienākošās investīcijas, bija finanšu starpniecība (59%), operācijas ar nekustamo īpašumu, noma un citi komercpakalpojumi (24%), apstrādes rūpniecība (5%), vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība (4%) u.c.

Pēc investīcijām Latvijā reģistrētu uzņēmumu pamatkapitālā Zviedrija ierindojas investoru sarakstā 2.vietā ar kopējo investīciju apjomu 534,1milj. LVL un 738 aktīviem uzņēmumiem.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress