Home » Jaunumi, Latvija » Strauji turpina augt gan eksports, gan imports

Strauji turpina augt gan eksports, gan imports

Lai arī ārējā vide un globālā izaugsme joprojām ir nepastāvīga, Latvijas ārējā tirdzniecība turpina strauji augt. Latvijas preču eksporta apjomi 2012.gada oktobrī, salīdzinot ar 2011.gada oktobri, ir pieauguši par 22,6 %, bet importa apjomi – par 12,1 % (faktiskajās cenās). Oktobrī, salīdzinot ar septembri, eksporta apjomi ir auguši par 5,7 %, bet imports – par 13,7 %.

Lai arī oktobrī imports ir pieaudzis ievērojami straujāk nekā eksports, tomēr tirdzniecības deficīts pret kopējo tirdzniecības apgrozījumu nepārsniedz 10 % un oktobrī tas ir viens no zemākajiem rādītājiem šogad.

Mēneša laikā lielāko ieguldījumu eksporta pieaugumā deva minerālo produktu eksporta pieaugums. Tāpat ievērojamu ieguldījumu preču eksporta kāpumā deva arī mašīnbūves produkcija. Savukārt eksporta pieaugumu mēneša griezumā negatīvi ietekmēja metālu un to izstrādājumu eksporta samazinājums. Šādas svārstības raksturīgas sezonālu apstākļu, kā arī bāzes efekta dēļ.
Importa pieaugumā oktobrī lielāko ieguldījumu deva transportlīdzekļu grupas, kā arī mašīnbūves produkcijas importa pieaugums.

2012.gada janvārī-oktobrī, salīdzinot ar 2011.gada desmit mēnešiem, eksporta apjomi ir pieauguši par 13,8 %. Šajā periodā ierasti lielākie ieguldījumi eksporta apjomu izmaiņās bija lauksaimniecības un pārtikas precēm, kā arī mašīnbūves produkcijai un metālapstrādes produktiem. Kopumā šīs trīs preču grupas nodrošināja ap 70 % no visa eksporta pieauguma.

Eksporta apjomu pieauguma tempi uz ES valstīm 2012.gada janvārī – oktobrī ir auguši par 9,3 %. Šis pieaugums vērojams galvenokārt uz ES valstīm, kuras ekonomiskā krīze ietekmējusi mazākā mērā. Savukārt eksporta apjomi uz NVS (pieaugums par 21,4%) un citām valstīm joprojām strauji aug.

Preču imports 2012. gada janvārī-oktobrī faktiskajās cenās pieauga par 13,1 %, salīdzinot ar 2011.gada attiecīgo periodu. Šajā laikā lielākās importa preču grupas ir pieaugušas līdzīgi (minerālie produkti, mašīnbūves preces, lauksaimniecības un pārtikas produkti, kā arī ķīmiskās rūpniecības preces). Kopā tās veidoja aptuveni ¾daļas no kopējā importa pieauguma.

Paredzams, ka 2012.gada pēdējos mēnešos eksporta apjomu pieauguma tempi varētu nedaudz samazināties, kas ir saistīts ar sezonālām svārstībām. Vienlaikus eksporta izaugsme būs cieši saistīta ar partnervalstu izaugsmes rādītājiem.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress