Home » Āzija, Jaunumi, Latvija » Ķīnieši iekāro Latvijas dzintaru

Ķīnieši iekāro Latvijas dzintaru

dzintarsJau aptuveni gadu nerimstas dzintara uzpirkšanas trakums. Tā cenas šobrīd esot augstas kā nekad, taču eksperti lēš, ka tas neturpināsies mūžīgi.

Latvijas laikrakstos un interneta portālos pēdējā gada laikā manīti neskaitāmi sludinājumi ar dažādiem tālruņu numuriem, uz kuriem aicina zvanīt dzintara uzpircēji. Daļa no tiem par dzintaru sola augstu samaksu. Tiek uzpirktas gan dzintara krelles un brošas, gan atsevišķi dzintara gabali. Pārsvarā uzpircējus interesē necaurspīdīgais dzintars.

NRA.lv apzvanīja vairākus uzpircējus, lai painteresētos, kur Latvijas dzintars paliek. Daži no viņiem ir ļoti nerunīgi. «Rakstiet, ka Latvijā ir saradušies ļoti daudz daiļamata meistaru, kuri grib kaut ko veidot,» norāda viens no negribīgajiem komentētājiem. Tam ticēt būtu naivi.

Lielāku apgaismību ievieš ventspilnieks Agris, kurš arī uzpērk dzintaru un kuru visvairāk interesē lieli, necaurspīdīga dzintara gabali, sākot no 10 centimetriem – vismaz ābola lielumā. Jo lielāki gabali, jo labāk. Pirms neilga laika viņam ļoti paveicies Liepājā nopirkt 1,2 kilogramu lielu dzintara gabalu, kas bijis teju automašīnas stūres lielumā. Uzpirktie akmeņi tiekot apstrādāti un slīpēti līdz ovālai vai apaļai formai un sūtīti prom uz Ķīnu. Dabiskā dzintara krājumi tur ir izsīkuši, tādēļ arvien biežāk parādās presētā dzintara krelles, proti, dzintara bumbas tiek izlietas no vairākiem dzintara gabaliņiem, kas neizskatās tik labi, jo tam nav dzintaram raksturīgā raibumiņa. Par cenām Agris runā izvairīgi, jo dzintars vispirms ir jāredz un jānovērtē. Var būt liels dzintara gabals, taču tam ir plaisa, kas dzintara slīpēšanas laikā, to sadalīs gabalos. Viņš apstiprina dzirdēto informāciju, ka labas kvalitātes dzintara gabala (virs kilograma) cena tirgū var sasniegt pat 20 līdz 30 tūkstošus eiro.

Atsaucīgs sarunai bija arī kāds pieredzējis antikvāru priekšmetu uzpircējs, kurš savu vārdu publiskot nevēlējās. Viņiem esot vairāki antikvariāta veikali Rīgā. Vīrietis uzpērk gan senas dzintara krelles un brošas, gan arī dzintara gabalus, arī caurspīdīgus. Viņš stāsta, ka vēl pirms gada viņi dzintaru vispār neuzpirka, taču tagad pasaules tirgū, tostarp Ķīnā, Apvienotajos Arābu Emirātos un citās valstīs pēc tā ir radies negaidīti liels pieprasījums. Antikvariāta speciālists norāda, ka tik augsta cena dzintaram nekad nav bijusi un tas ir mākslīgi uzpūsts burbulis, kas jebkurā brīdī var pārsprāgt. «Ja pirms gada dzintara krelles maksāja kādus 30 līdz 50 latus, tad tagad tās var pārdot par vairākiem simtiem,» situāciju ieskicē uzpircējs. Viņš uzskata, ka šobrīd cilvēkiem ir īstais laiks savus dzintara krājumus pārdot, jo ilgi tik neadekvāti augsta cena noteikti neturēsies.

Dārgakmeņi Ķīnā ir diezgan populāri, visiecienītākais ir nefrīts. Necaurspīdīgais, dzeltenais dzintars pēc sava izskata atgādina nefrītu, tādēļ tas ir tik ļoti pieprasīts. Ķīniešiem patīk apaļas formas dzintari, kas saistās ar ticību īpašu formu nozīmi. No dzintara tiek izgatavotas ne tikai rokassprādzes un krelles, bet arī Budas vai nelielas citu dievību figūras.

Atslēgas vārdi: ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress