Home » Jaunumi, Latvija » Importējot papriku, dažus lapu dārzeņus un bērzu, būs nepieciešams sertifikāts

Importējot papriku, dažus lapu dārzeņus un bērzu, būs nepieciešams sertifikāts

4783962793_3faa4051c3_z

Lai Eiropas Savienības (ES) teritorijā neieviestos jauni augiem kaitīgie organismi, ir sagatavoti un valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien, 11.septembrī, izsludināti grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 30.marta noteikumos Nr.218 „Augu karantīnas noteikumi”. Grozījumi paredz noteikumus papildināt ar diviem jauniem augu karantīnas organismiem: Agrilus anxius Gory un Anthonomus eugenii Cano, informē Zemkopības ministrija.

Lapu dārzeņi Manihot esculenta Crantz, Limnophila L., Eryngium L. un paprikas Capsicum L. augļi ir uzņēmīgi pret kaitīgo organismu Anthonomus eugenii Cano, kuru aizliegts ievest vai izplatīt ES teritorijā, tādēļ šie dārzeņi to importēšanas laikā bieži tiek aizturēti. Tāpēc no 2014.gada 1.oktobra šiem dārzeņiem ievešanai ES no trešajām valstīm būs nepieciešams fitosanitārais sertifikāts. Bet importējot paprikas Capsicum L. augļus no ASV, Belizas, Dominikānas Republikas, Franču Polinēzijas, Gvatemalas, Hondurasas, Jamaikas, Kostarikas, Meksikas, Nikaragvas, Panamas, Puertoriko un Salvadoras, fitosanitāra sertifikāta ailē “Papildu deklarācija” būs nepieciešams norādīt informāciju, ka augļi ir iegūti teritorijā vai audzēšanas vietā, kurā saskaņā ar attiecīgajiem starptautiskajiem fitosanitāro pasākumu standartiem nav sastopams Anthonomus eugenii Cano.

Savukārt bērzs Betula L. bieži ir invadēts ar kaitīgo organismu Agrilus anxius Gory. Tādēļ no 2014.gada 1.oktobra, importējot grieztos bērza Betula L. zarus ar lapām vai bez tām no trešajām valstīm un nomizotu bērza Betula L. mizu un koksni (ieskaitot koksni, kurai nav saglabāta dabīgi apaļā virsma, un izstrādājumus no neapstrādātas koksnes) no ASV un Kanādas, arī būs nepieciešams fitosanitārais sertifikāts.

Noteikumu projekts „Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 30.marta noteikumos Nr.218 „Augu karantīnas noteikumi”” stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Atslēgas vārdi: , , , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress