Home » Jaunumi, Latvija » Ir svarīgi strādāt pie pārtikas produktu eksporta citu valstu tirgos

Ir svarīgi strādāt pie pārtikas produktu eksporta citu valstu tirgos

2488644619_481cbcce65_z

Piektdien, 5. septembrī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs piedalījās ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes (LZMP) ārkārtas sēdē Briselē, kurā dalībvalstu ministri sprieda par rīcību lauksaimniecības nozarei pēc Krievijas ieviestajām sankcijām, aizliedzot pārtikas produktu importu no ES, informē Zemkopības ministrija.

Visu dalībvalstu lauksaimniecības ministriem bija vienots viedoklis, ka ir nepieciešams sniegt atbalstu Eiropas Savienības lauksaimniecības nozarei pēc Krievijas sankciju ieviešanas. Taču Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija un Somija vienojās par kopīgu prasību konkrētiem atbalsta pasākumiem piena nozarei. Lauksaimniecības ministri bija vienisprātis, ka atbalsta pasākumi un to apjoms ir jāsaista ar to, cik stipri attiecīgā nozare un konkrētās valsts ekonomika ir cietusi no Krievijas sankcijām.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs diskusijās norādīja, ka ES lauksaimniecības budžets nevar būt vienīgais finansējuma avots atbalsta pasākumiem lauksaimniekiem krīzes situācijā pēc Krievijas sankciju ieviešanas.

„Eiropas Savienības mērķtiecīgs atbalsts ir jāparedz to valstu lauksaimniekiem, kuri visvairāk ir cietuši no Krievijas ekonomiskajām sankcijām. Baltijas valstu, Polijas un Somijas uzstājīgu prasību rezultātā ir iedarbināti papildu instrumenti intervencē, pagarinot intervences periodu līdz 2014. gada beigām. Savukārt privātās uzglabāšanas periods tiks pagarināts līdz 2014. gada beigām, un papildus tiks atvērta iespēja saņemt atbalstu par siera un biezpiena uzglabāšanu. Tā rezultātā vairāk nekā pusi no privātās uzglabāšanas izdevumiem varēs kompensēt no ES līdzekļiem,” skaidro zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Latvija arī uzskata, ka pēc Krievijas sankciju ieviešanas ir nepieciešams vēl aktīvāk strādāt pie pārtikas produktu eksporta veicināšanas citu – trešo – valstu tirgos, kam arī ir jāparedz īpaši ES atbalsta pasākumi, jo tas palīdzētu lauksaimniekiem un pārstrādātājiem ātrāk pārvarēt Krievijas sankciju radītās negatīvās sekas. ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dačans Čološs sēdē uzsvēra, ka šiem pasākumiem 2014. gada finansējums tiks dubultots.

 

 

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress