Home » Jaunumi, NVS » Latvija sniegs palīdzību Irākā iekšēji pārvietotām personām

Latvija sniegs palīdzību Irākā iekšēji pārvietotām personām

foodaid136659061_1

7. oktobrī Ministru kabinets apstiprināja Ārlietu ministrijas izstrādāto rīkojuma projektu, kas paredz humānās palīdzības sniegšanu Irākā iekšēji pārvietotām personām 50 000 EUR apmērā no Ārlietu ministrijas esošo valsts budžeta līdzekļiem “Iemaksas starptautiskajās organizācijās.”

Latvija, ņemot vērā drošības un humanitārās situācijas pasliktināšanos Irākā, sniegs ārkārtas humāno palīdzību Irākā iekšēji pārvietotām personām, veicot iemaksu 50 000 EUR apmērā Apvienoto Nāciju Augstā komisāra bēgļu jautājumos biroja (Office of the United Nations High Commissioner for Refugees – UNHCR) palīdzības fondā, informē Ārlietu ministrija.

Drošības un humanitārā situācija Irākā īpaši pasliktinājusies kopš šā gada 29. jūnija, kad tā saucamā „Islāma valsts Irākā un Levantē” (ISIL) paziņoja par Islāma kalifāta (Islamic State – IS) izveidi to kontrolētajās teritorijās Irākā un Sīrijā. Apzinoties Irākas nacionālo drošības spēku nepietiekamo efektivitāti cīņā pret ISIL, starptautiskā sabiedrība paudusi gatavību sniegt atbalstu cīņā pret šo teroristisko organizāciju. ASV koordinē starptautisko koalīciju cīņai pret ISIL. Kopumā šiem starptautiskajiem centieniem pievienojušās jau gandrīz 50 pasaules valstis, arī Baltijas valstis. Valstu sniegtais ieguldījums ir dažāds – ne tikai militārā atbalsta sniegšana un militārās tehnikas piegāde, bet arī humānā palīdzība vai cita veida atbalsts.

Pēc ANO datiem kopumā Irākā ir aptuveni 1,8 miljoni iekšēji pārvietoto personu. Šobrīd nav pietiekama finansējuma, lai tiktu galā ar iekšēji pārvietoto personu izvietošanu. 420 000 personām šobrīd nav pajumtes, kā arī, tuvojoties ziemas sezonai, pieaug nepieciešamība pēc aukstajiem laika apstākļiem piemērotām apmetnēm un telpām. Tāpat nepietiek pārtikas, medicīnas un nepārtikas preču.

Lai novērstu humanitāro katastrofu Irākā, darbu koordinē un palīdzību sniedz vairākas ANO aģentūras, kā arī citas starptautiskās organizācijas. Vairākas valstis, tai skaitā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, reaģējot uz situācijas pasliktināšanos, piešķīrušas līdzekļus Irākas iekšēji pārvietoto personu ārkārtas vajadzību nodrošināšanai.

ES ietvaros Latvija pievienojusies kopīgajai nostājai Irākas humanitārās krīzes jautājumā, paužot bažas par situāciju, kā arī atbalstot ES un ES dalībvalstu centienus palīdzēt Irākai. Tāpat Latvija atbalsta ASV koordinēto koalīciju Irākā, lai cīnītos pret ISIL un uzlabotu drošības, kā arī humanitāro situāciju Irākā.

 

Atslēgas vārdi: , , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress