Home » Jaunumi, Latvija » Latvijas un Dānijas ārlietu ministri pārrunā abu valstu sadarbību Latvijas ES prezidentūras laikā

Latvijas un Dānijas ārlietu ministri pārrunā abu valstu sadarbību Latvijas ES prezidentūras laikā

15506582429_27dca35361_z

2. novembrī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Kopenhāgenā tikās ar Dānijas Karalistes ārlietu ministru Martinu Lidegārdu (Martin Lidegaard). E. Rinkēvičs izklāstīja Latvijas prioritātes 2015. gada pirmajā pusē paredzētās Latvijas prezidentūras ES ietvaros. E. Rinkēvičs akcentēja ES Austrumu partnerības iniciatīvas nozīmi un pavasarī Rīgā plānoto Austrumu partnerības samitu, kā arī sadarbības pastiprināšanu ar Centrālāzijas valstīm. “Austrumu partnerības iniciatīva jāpielāgo konkrētu valstu vajadzībām un interesēm. Nepieciešams izstrādāt atbilstošas ’ceļa kartes’, dodot valstīm, kas vēlas ciešāku integrāciju ar ES, piemēram, Gruzijai, Moldovai un Ukrainai, stimulus turpināt reformu ceļu”, norādīja E. Rinkēvičs.

M. Lidegārds apstiprināja Dānijas ieinteresētību veicināt progresu Austrumu partnerības iniciatīvas īstenošanā un apsolīja Dānijas atbalstu Latvijas prezidentūras laikā, kad Dānija savukārt prezidēs astoņu Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības formātā NB 8.  

Tiki pārrunāti enerģijas politikas jautājumi. Ministri apsveica sestdien ES, Ukrainas un Krievijas panākto vienošanos par gāzes piegādēm Ukrainai. “Eiropas Savienībā nepieciešama lielāka koordinācija enerģētikas politikas jautājumos un jādomā par mehānismiem, lai stiprinātu Eiropas pozīcijas sarunās ar energoresursu piegādātājiem un izvairītos no manipulācijām un cenu diktāta no šo piegādātāju puses. Nozīmīgāka Eiropas Komisijas loma šeit būtu apsveicama”, uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs. E. Rinkēvičs un M. Linegārds apsprieda enerģētikas situāciju Ziemeļeiropā. Ministri atbalstīja centienus nodrošināt enerģijas piegāžu diversifikāciju, attīstot gāzes un elektrības pārvadu starpsavienojumu būvi Baltijas jūras reģiona valstu starpā, gan arī izmantojot sašķidrinātās gāzes termināļu (LNG) tehnoloģiju sniegtās iespējas.

E. Rinkēvičs un M. Lidegārds pārrunāja arī drošības situāciju Baltijas jūras reģionā. Latvijas ārlietu ministrs izteica pateicību Dānijai par konsekvento atbalstu Baltijas valstu aizsardzības nodrošināšanai, gan piedaloties NATO īstenotās gaisa telpas patrulēšanā (air-policing), gan arī NATO samitā, atbalstot Baltijas valstīm svarīgā papildus drošības pasākumu paketi.

E. Rinkēvičs Kopenhāgenā piedalās Dānijas Ārlietu ministrijas un Džordža Māršala Fonda (The German Marshall Fund of the United States) rīkotā starptautiskā konferencē “Kopenhāgenas enerģētikas  drošības dialogi” (Copenhagen Energy Security Dialogues).

Atslēgas vārdi: , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress